Κομοτηνή:ΕΡΤ Ειδήσεις 23-7-2017

08:02 23/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Περιοδεία Έφης Αχτσιόγλου
Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πραγματοποιήσει η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επίσκεψη της υπουργού στην περιοχή θα πραγματοπιηθεί αύριο στην Κομοτηνή. Η κα Αχτσιόγλου θα έχει επαφές με τοπικούς φορείς και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Περιφέρεια.

Τουρισμός

Προγράμματα Αγροτικής Εστίας
Ολοκληρώνεται την Τρίτη 25 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα φετινά προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

(κοινωνικός τουρισμός) στα ΚΕΠ. Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις παροχές για το 2017 όπως και οι επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες, θιασάρχες κ.α.) που θέλουν να συμβληθούν με τον Οργανισμό πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αιτήσεις εντός των επόμενων ημερών. Οι δικαιούχοι αγρότες υποβάλλουν αιτήσεις στα ΚΕΠ και οι επιχειρηματίες ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του ΟΓΑ (www.oga.gr- προγράμματα Αγροτικής Εστίας).

Μητρόπολη

Εσπερινός στην Παληόχωρα Μαρώνειας

Εσπερινός θα τελεστεί, υπό του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμονος, την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 στις 7 00μμ στον χώρο των ερειπίων της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Μαρώνειας ,στη θέση «Παληόχωρα» . Ο Εσπερινός στο σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας είναι η δεύτερη φορά που τελείται ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας Σαπών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ροδόπης και είναι μία ευκαιρία γνωριμίας με το σημαντικό αυτό μνημείο που δεν είναι δυστυχώς επισκέψιμο παρά την τεράστια ,παγκόσμια ,αξία του καθώς απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του ,κυρώς των εκπληκτικών ψηφιδωτών που διαθέτει.

Παιδεία –Δ.Π.Θ.

Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένο στους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο τον εξ Απορρήτων και τον Νικόλαο, Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία: Η αρχή μιας δυναστείας: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Εξ Απορρήτων (1641-1709) και Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730)». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στο κέντρο της πόλης της Χίου από 22 έως 24 Αυγούστου 2017. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετικό του μήνυμα για το περιεχόμενο του συνεδρίου «οι δύο προαναφερθέντες χιώτικης καταγωγής Φαναριώτες λόγιοι και διπλωμάτες-πολιτικοί κατέχουν εξέχουσα θέση στο πάνθεον και των Νεοελληνικών και Ευρωπαϊκών Γραμμάτων, εκτός από την παρουσία τους στο προσκήνιο των πολιτικών γεγονότων στην Ευρώπη του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνα. Επίσης, σε ιδεολογικό επίπεδο, εισάγουν στη νεοελληνική σκέψη τη νεοτερική ιδεολογία και προωθούν τις ιδέες του ακόμα διαμορφούμενου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, με εκπροσώπους του οποίου είναι σε επαφή, ειδικά ο Νικόλαος. Η διεξαγωγή του συνεδρίου στην Χίο αποφασίστηκε γιατί είναι η πατρίδα καταγωγής των λογίων, αλλά και γιατί γίνεται σε συνεργασία με δυο φορείς τόσο σημαντικούς όσο η Βιβλιοθήκη του Κοραή και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, συνδυασμό που η οργανωτική επιτροπή θεώρησε εξαιρετικό».

Προκήρυξη για την ΑΣΠΑΙΤΕ

Στον «αέρα» είναι η προκήρυξη για τη νέα χρονιά φοίτησης στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών. Η προκήρυξη λήγει στις 26 Ιουλίου. «Όλες οι διαδικασίες ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα γιατί προέκυψε η προκήρυξη για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το μήνα Απρίλιο. Με αποτέλεσμα οι φετινοί απόφοιτοι να μην προλάβουν να καταθέσουν τον τίτλο που αποκτούν από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Έτσι, θα ξεκινήσουν και τα μαθήματα νωρίτερα, 1 με 2 Οκτωβρίου.» τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο διευθυντής της ΑΣΠΑΙΤΕ, Α. Καραφύλλης. 176 σπουδαστές και σπουδάστριες της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών παίρνουν τον τίτλο πιστοποίησή τους σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο στις Σάπες, παρουσία του προέδρου της Δ.Ε της ΑΣΠΑΙΤΕ., Καθηγητή Ι. Σαριδάκη και της Επιστημονικής Υπεύθυνης του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Α. Κασιμάτη.

Πρωτογενής Τομέας

Οδηγίες ΟΠΕΚΕΠΕ

Οδηγίες με την ευκαιρία της λήξης της προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί που έχουν οι εκτάσεις τους χαρακτηριστεί με οποιδήποτε τρόπο ως δασικές. Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι δασικοί χάρτες είναι η εκπλήρωση μιας συνταγματικής επιταγής εδώ και 40 χρόνια. Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των πολιτών από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τα διαθέσιμα εργαλεία είναι τα ακόλουθα : Α. Εφόσον η έκταση σου έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείς ως τις 27/07/2017 : 1. Να υποβάλλεις αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής σου : είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 200 Εάν αιτηθείς την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο : i. Αίτηση εξαγοράς ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975. Εάν αιτηθείς την χρήση ( έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο : i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης) ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

Ανακοίνωση του ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 έως και Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά τα έτη 2014, 2015 και 2016 και κρίθηκαν επιλέξιμες ενίσχυσης. Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected], [email protected], [email protected] και [email protected]ή να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α της περιοχής τους.

Πολιτισμός

Απολογισμός για τις Εκδηλώσεις Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς», οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του θέρους, που έχει γίνει, πλέον, θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ροδόπης και όχι μόνο. Οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, τόσο από την περιοχή της Ροδόπης όσο και ευρύτερα, διήρκεσαν από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου 2017.
Φέτος τις εκδηλώσεις κόσμησαν με την παρουσία τους ο David Treloar, γιος του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George D. Treloar, του οποίου φέρει το όνομα του το χωριό Θρυλόριο και η οικογένειά του. Μια παρουσία, με τεράστια συμβολική αξία καθώς καταδεικνύει έμπρακτα την συνέχεια των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στην οικογένεια Treloar και στο θρυλόριο.

Στο πλευρό των σεισμοπαθών με τα «Βαφτίσια»
Η παράσταση «Βαφτίσια» ανεβαίνει στις 26 και 28 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ στην Λέσχη Κομοτηναίων. Οι συντελεστές της παράστασης βοηθούν τα χωριά: Βρίσα & Βατερά της Μυτιλήνης τα οποία μετά τον σεισμό έχουν ανάγκη την βοήθεια μας! Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και οποίος θέλει μπορεί να φέρει κάποιο από τα παρακάτω προϊόντα! Μετά το τέλος των παραστάσεων όλα τα προϊόντα που θα μαζευτούν θα σταλούν απευθείας στην Μυτιλήνη! -Απορρυπαντικα, -Οδοντόκρεμες , -Πάνες για Μωρά / Ηλικιωμένους , -Αλεύρι, -Μακαρόνια, -Ρύζι, -Αναψυκτικά, -Χυμοί –Καφές, -Μπισκότα

Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη 38χρονου ημεδαπού για κλοπή τσάντας

Συνελήφθη την 21-7-2017 το βράδυ, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 38χρονος ημεδαπός, διότι, λίγη ώρα νωρίτερα αφαίρεσε την τσάντα 32χρονης ημεδαπής. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε η αφαιρεθείσα τσάντα, η οποία και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά της.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κατά την εκτέλεση των εργασιών εκσκαφής μικροτάφρου για διέλευση τηλεφωνικού δικτύου επί της Επαρχιακής Οδού Ν. Καλλυντηρίου – Οργάνης (750 μέτρα από τον οικισμό της Οργάνης), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα (24-07-2017) έως την Παρασκευή (28-07-2017) σε περιοχή που αστυνομεύεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
α) θα διακόπτεται τμηματικά και ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των εργασιών η κυκλοφορία των οχημάτων σε μία λωρίδα από τις λωρίδες κυκλοφορίας, ανάλογα με την περίπτωση, του ανωτέρω οδικού δικτύου και να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εγκυκλίου αρ.47, αρ.πρωτ.78652/22-12-2008.
β) Οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, να είναι ολιγόωρες και κατά τις νυχτερινές ώρες να απομακρύνεται η εργοταξιακή σήμανση και η οδός να αποδίδεται πλήρως στην κυκλοφορία, απόλυτα καθαρή από ξένες ύλες.

Ο καιρός στη Θράκη
Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, κοινωνικος τουρισμος, κεπ, ογα, νέα, ασπαιτε, θεατρο, οπεκεπε, iii, διευκρινίσεις, david, βαφτίσια, μυτιληνη, συλληψεις, ξανθη, ημεδαπός, καιρος, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μακαρονια, ρυζι, θερινη ωρα, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δικαιολογητικα, ημεδαπός, αναπληρωτες, αιτηση, ασπαιτε, δασικοι χαρτες, εργαλεια, θρακη, κεπ, μνημειο, μωρα, ογα, οπεκεπε, πλαισιο, χαρτες, χυμοι, ωρα, iii, αιτησεις, αφιερωμενο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, δυστυχως, διευκρινίσεις, δρωμενα, ευκαιρια, επτα, επιτυχια, ετη, ευρωπη, ηγεμονας, ιδεες, υπηρεσια, ιδεολογια, κελσιου, κυβερνηση, κλοπη, λεσχη, μακεδονια, μπορεις, οδος, οικογενεια, ονομα, οχηματων, πιστοποιηση, προγραμματα, ρυθμισεις, σαπες, συνεχεια, τμημα, τριτη, φορα, ωρες, μποφορ, david, εννεα, εθνικο, γιορτη, ηλεκτρονικα, καρδια, πληροφοριες, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα