Τουρκία: Ερντογάν για τα «δικαιώματα των ζώων»- Επιστολή Ντερμιτάς από την φυλακή

15:57 18/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές από το κελί της φυλακής της Αδριανούπολης «διότι έτσι θέλησε ο Ερντογάν». Ανοικτή επιστολή- κόλαφο προς Ερντογάν αλλά και προς την Ευρώπη, δημοσίευσε κατ΄αποκλειστικότητα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τονίζοντας ότι ο ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

της 24ης Ιουνίου, ίσως να κρατά «το κλειδί» για την έκβαση της αναμέτρησης.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι θα οδηγήσει στην εκτέλεση τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και εκείνος απευθύνει της εξής ερώτηση στους Ευρωπαίους:

«Με το πρόσχημα ότι δεν μπορούμε να γυρίζουμε προς τα πίσω, έχετε σε τέτοιο βαθμό εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αξίες που τολμάτε να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι με έναν άνθρωπο που υπόσχεται στους ψηφοφόρους του το κεφάλι ενός από τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Δημοκρατίας;».

Χθες Κυριακή ο Ντεμιρτάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ και 20 μήνες στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT για 10 λεπτά, μια εμφάνιση την οποία δικαιούται βάσει του εκλογικού νόμου.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς μεταφέρθηκε στις φυλακές εδώ και έναν χρόνο και οκτώ μήνες, αφού συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, εκεί όπου κατοικεί η οικογένειά του. «Μία απόσταση 1.700 περίπου χιλιομέτρων με χωρίζει πλέον από την (οικογένεια) και τους φίλους μου», γράφει εξηγώντας ότι ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει κρατηθεί σε όλες σχεδόν τις φυλακές των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας, ποτέ όμως για τόσο μεγάλο διάστημα.

A thinner-looking @hdpdemirtas in a suit called Erdogan "a low-grade bully," and "delusional" without naming him, urging voters not to vote for "one-man rule." #TwitterKurds #TurkeyElections #SelahattinDemirtas

— Kurdistan 24 English (@K24English) June 17, 2018

Αν και πλέον δεν ηγείται του κόμματος, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Τουρκίας.

«Ο Ντεμιρτάς ίσως κρατά το κλειδί των τουρκικών εκλογών»

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει το HDP κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Αν το HDP δεν καταφέρει να περάσει το όριο αυτό και να εισέλθει στο κοινοβούλιο, δεκάδες έδρες θα πάνε στο AKP,, κάτι που θα του διασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι ψηφοφόροι του HDP ενδέχεται επίσης να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν ο Ερντογάν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες απαιτείται απλή πλειοψηφία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Shocking footage of a dismembered puppy has lead President #Erdogan to pledge fresh animal rights laws if he wins

Sky News (@SkyNews) June 18, 2018

Προεκλογική «ενότητα» μετά την άγρια κακοποίηση κουταβιού

Το περιστατικό βάναυσου ακρωτηριασμού ζώου που πέθανε στη βορειοδυτική Τουρκία, στάθηκε αφορμή για μια σπάνια επίδειξη ενότητας, την ώρα που οι εικόνες και βίντεο του κακοποιημένου ζώου προκάλεσαν την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η τουρκική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει να αλλάξει μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Η κτηνωδία σε βάρος ενός μικρού πλάσματος είναι μια οδυνηρή απόδειξη της απώλειας των αξιών στην χώρα μας», έγραψε η αντίπαλος του Ερντογάν και υποψήφια του Iyi Party Μεράλ Ακσενέρ στο Twitter.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,TRT

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα