Τοπόσημα του 1821 | Αθήνα

21:05 31/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πώς ήταν η1821 | Αθήνα τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης; Δύσκολο να το φανταστείς: η σημερινή πρωτεύουσα ήταν τότε ακατοίκητη γύρω από την Ακρόπολη, με τα πρόβατα που έβοσκαν να’ναι περισσότερα από τους ανθρώπους.

Στον Ιερό Βράχο, σπίτια ακουμπούσαν στους κίονες, ενώ ισχυρά τείχη ορθώνονταν τριγύρω για να αποτρέπουν τον εχθρό. Έναν εχθρό που δυο φορές τον πολιόρκησε σθεναρά.
Τα «Τοπόσημα του 1821» μας

πηγαίνουν δυο αιώνες πίσω, με κεντρική φιγούρα τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, και τη βοηθεια της τεχνολογίας οι θεατές θα αναβιώσουν με ψηφιακή απεικόνιση τις δυο πολιορκίες της Ακρόπολης. Το θέατρο του πολέμου διαδραματίζεται γύρω από τον Ιερό Βράχο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αγωνιστών. Τα ελάχιστα εφόδια και το περίσσευμα ψυχής. Η χαρά που απλώθηκε παντού στο άκουσμα της καμπάνας του Ραγκαβά στο τέλος της πρώτης πολιορκίας της Ακρόπολης. Η θλίψη που κυρίευσε τους Έλληνες μετά την ήττα στη δεύτερη. Η δράση του Λαγουμιτζή στους υπονόμους κι η Μανώλαινα που μετέφερε το μπαρούτι κάτω απ’τα ασπρόρουχα. Η ανεκτίμητη συνεισφορά των Φιλελλήνων. Και όλη αυτή η αναβίωση δίνεται στο χρονοταξιδιώτη θεατή από την μια με τον ρεαλισμό της σημερινής εικόνας των τοποσήμων από την άλλη με την απόδοση του σκίτσου και της τρισδιάστατης απεικόνισης. Και στη συνέχεια το χρονολόγιο θα μας φέρει στο σήμερα, στα τοπόσημα που φέρουν τη σφραγίδα του αγώνα και είναι διπλά μας. Σε οδους με τα ονοματα των Αγωνιστών, σε Εκκλησίες που κρατάν την ιστορία και σε κτίρια που μετατράπηκαν από μπαρουταποθήκες σε εμπορικά καταστήματα.
Ένα ωριαίο ταξίδι στην Αθήνα του ’21 .

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία



Το άρθρο Τοπόσημα του 1821 | Αθήνα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τοπόσημα, 1821 | Αθήνα,toposima, 1821 | athina