«Το Θέατρο των Φτωχών»: Με ελεύθερη είσοδο η παράσταση «Ο Πίθηκος»

12:19 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Θέατρο Κνωσός» θέτει σε εφαρμογή ένα πρωτότυπο εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών», αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος» του Φρανς Κάφκα, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του «Θεάτρου Κνωσός».

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, στο Θέατρο Κνωσός, η είσοδος στην παράσταση «Ο Πίθηκος» είναι ελεύθερη σε

όλους. Στην περίπτωση όμως, που κάποιοι επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό, έτσι ώστε να συνεχιστεί και σε επόμενες θεατρικές παραστάσεις εκτός του «Πιθήκου», μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι να καταβάλουν ένα συμβολικό αντίτιμο: 2, 5, 10 και 15 ευρώ (καθαρά προαιρετική επιλογή του θεατή, και όχι του Θεάτρου.

Επί πλέον γίνονται δεκτές χορηγίες άνω των 50 ευρώ, επί αποδείξει και πλήρη διαφάνεια, από ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να ενισχύσουν το «Θέατρο των Φτωχών».

Ο πίθηκος

Όλο το κείμενο ερμηνεύεται από έναν πίθηκο. Έναν πίθηκο πραγματικό που, ενταγμένος πλήρως στην κοινωνία των ανθρώπων, ζει το 1914 στη Γερμανία και μέσα από πολλά στάδια εξανθρωπισμού κατάφερε να καθιερωθεί στην δυτικοευρωπαϊκή show business ως αξιοσέβαστος performer. Στο πλαίσιο της παράστασης που ο ίδιος έχει συνθέσει για να περιγράψει την πορεία του, είναι φανερές οι εναλλαγές του από πίθηκο σε άνθρωπο και αντίστροφα, σαν αποτέλεσμα της αγωνιώδους και διασκεδαστικής του προσπάθειας να επιβιώσει. Στην ουσία βλέπουμε έναν πίθηκο με στολή ανθρώπου.

Συντελεστές

Μετάφραση, θεατρική προσαρμογή: Γιώργος ΡεμούνδοςΣκηνοθεσία: Γιώργος ΡεμούνδοςΣκηνικά – κοστούμια: Μιχάλης ΣδούγκοςΜουσική: Φίλιππος ΠεριστέρηςΒοηθός σκηνοθέτη: Δανάη ΚαλαχώραΦωτογραφίες: Κλεονίκη ΚαλλέργηΕρμηνεία: Λάμπρος ΤσάγκαςΚαλλιτεχνικός σύμβουλος Θεάτρου «Κνωσός»: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Ημέρες παραστάσεων

Τέταρτη, 19:00.Παρασκευή και Σάββατο, 21:00Ημερομηνία έναρξης: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 19:00Στο Θέατρο Κνωσσός, Πατησίων 195 και Κνωσού 11.Τηλ.: 210.8677070Web: www.theatroknossos.grEmail: [email protected]

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος δηλώνει αποκλειστικά στη «Ραδιοτηλεόραση»: «Η «Αναφορά προς την Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα είναι η εξιστόρηση του εξανθρωπισμού ενός πιθήκου με τη μορφή ενός εκτεταμένου μονολόγου. Ένας αιχμάλωτος πίθηκος βρίσκει διέξοδο από τη σκλαβιά του, μιμούμενος τη γλώσσα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων και εντάσσεται με επιτυχία στην κοινωνία τους ως επαγγελματίας μίμος, που τους διασκεδάζει παρασταίνοντάς τους. Σε αυτή την προσπάθεια να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο του Κάφκα, το εμπλούτισα με επιλεγμένα αποσπάσματα κι από άλλα έργα του Κάφκα, τα οποία αποτελούν ένα επαρκές δραματικό υλικό για μια άρτια θεατρική παράσταση. Πρόκειται για μια ρεαλιστική-συμβολική σάτιρα, που δίνει την ευκαιρία στον εκλεκτό ηθοποιό Λάμπρο Τσάγκα για ένα ρεσιτάλ υποκριτικής με εξαιρετικά διασκεδαστικό και συνάμα βαθύτατα στοχαστικό περιεχόμενο. Φρόντισα να δημιουργήσω μια ευφάνταστη διαδραστική παράσταση με στοιχεία κωμωδίας, καμπαρέ, επιθεώρησης, τσίρκου κ.λπ. Δίπλα μου είχα ως συνεργάτες τον συνθέτη Φίλιππο Περιστέρη, για να μελοποιήσει τραγούδια σε στίχους από εξαίρετους στοχασμούς του Κάφκα, τον χορογράφο Σίμωνα Πάτροκλο, για να διαμορφώσει την κίνηση και να χορογραφήσει τον χαριτωμένο «πίθηκο-επιθεωρησιακό σταρ», τους κατασκευαστές αδελφούς Αλαχούζους για να δημιουργήσουν το ιδιαίτερα απαιτητικό κοστούμι και τη μάσκα του συμπαθεστάτου ζώου και την εξαιρετική ηθοποιό Δανάη Καλαχώρα η οποία εργάστηκε σκληρά δίπλα μου ως βοηθός σκηνοθέτης, καθώς και τον συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο που είναι ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Θεάτρου Κνωσός, έτσι ώστε να στηριχθεί ποικιλοτρόπως το πρωτότυπο αυτό θεατρικό εγχείρημα. Το Θέατρο των Φτωχών αποτελεί μια απάντηση, μέσω του Πιθήκου, στην κοινωνική κρίση που μαστίζει τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να υπάρχει η ανταπόκριση του θεατρόφιλοι κοινού».

Keywords
Τυχαία Θέματα