«Το τέλος της μνήμης;» στην ΕΡΤ3

10:48 7/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ωριαίο επιστημονικό ντοκιμαντέρ «Το τέλος της μνήμης;» (The end of memory?), παραγωγής ZED, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 και ώρα 22:00, στο πλαίσιο της ζώνης ντοκιμαντέρ «Σύγχρονος κόσμος».

Ο όγκος των ψηφιακών δεδομένων που παράγει η σύγχρονη κοινωνία αυξάνεται συνεχώς. Αλλά πώς μπορεί αυτό

να αποθηκευτεί σε λιγότερο μόνιμες μορφές, όπως τα CD, τα DVD και οι σκληροί δίσκοι; Τι είδους μνήμη θα μεταβιβάσουμε στις μελλοντικές γενιές;

Κάθε μέρα, ανταλλάσσονται περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια ψηφιολέξεις (bytes) δεδομένων. Εκτιμάται ότι το 90% των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Αυτός ο κατακλυσμός είναι γνωστός ως «μεγάλα δεδομένα» (big data).

Πώς μπορούμε να ταξινομήσουμε, να αποθηκεύσουμε και να δώσουμε νόημα σ’ αυτήν τη μάζα ψηφιακών πληροφοριών; Για να αντισταθμιστεί η σύντομη διάρκεια της ζωής -10 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο- των σημερινών μορφών αποθήκευσης, οι ερευνητές θα επιτύχουν την ανάπτυξη νέων πλατφορμών ικανών να διασφαλίσουν τη διατήρηση αυτών των δεδομένων για τις μελλοντικές γενιές; Είναι οι ψηφιακές μας κοινωνίες ακόμη ικανές να παράγουν μόνιμη μνήμη;

Το ντοκιμαντέρ στοχεύει να απαντήσει σ’ αυτές τις ερωτήσεις μέσα από μια αυστηρή, συναρπαστική επιστημονική έρευνα. Συνοδευόμενη από πολύ δημιουργικά εφέ, η έρευνα αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε τις προκλήσεις της αποθήκευσης μνήμης του αύριο.

Σκηνοθεσία: Vincent Amouroux, Elena Sender.

Διακρίσεις: Pariscience Festival Βραβείο Jury Prize.

Keywords
Τυχαία Θέματα