Το πρώτο «σπίτι- πιρουέτα» κατασκευάστηκε στην Ινδία (Video)

18:48 4/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Όμορφα γεωμετρικά μοτίβα συνθέτουν ένα μοναδικό έργο-τέχνης. Ένα από τα παλαιότερα οικοδομικά υλικά, το πυρότουβλο, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στα χέρια αρχιτεκτόνων οι οποίοι δημιουργούν το πρώτο «σπίτι- πιρουέτα». Η πρόσοψή του είναι κατασκευασμένη από τούβλα που μοιάζουν να περιστρέφονται επαναλαμβανόμενα από το έδαφος προς τον ουρανό, όπως ακριβώς  και η πιρουέτα, η ελεγχόμενη στροφή στο ένα πόδι που με δεξιοτεχνία εκτελούν οι χορευτές.

Το «σπίτι- πιρουέτα» καταλαμβάνει έναν χώρο 196 τ.μ σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της Ινδίας, που, πριν από την παρέμβαση, ήταν

κλεισμένος από τις γύρω κατοικίες. Η ιδέα και το έργο ανήκουν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Wallmakers. Έμπνευσή τους ο αείμνηστος Bρετανοινδός αρχιτέκτονας Laurie Baker , τα έργα του οποίου κατακλύζουν την περιοχή.

Η αρχιτεκτονική ομάδα αναβιώνει μια ιδιαίτερη τεχνική τοιχοποιίας που είχε εισαγάγει ο αείμνηστος αρχιτέκτονας στην οποία τα τούβλα τοποθετούνται με περιστρεφόμενο κατακόρυφο προσανατολισμό, δημιουργώντας μια κοιλότητα μέσα στον τοίχο που αυξάνει τη θερμομόνωση και μειώνει τον συνολικό όγκο των χρησιμοποιούμενων  δομικών υλικών.

Σε αυτό το «σπίτι- πιρουέτα» τίποτα δεν πάει χαμένο… Τα μεταλλικά εξαρτήματα  που απέμειναν από την κατασκευή συγκολλήθηκαν για να δημιουργήσουν την κεντρική σκάλα ενώ κομμάτια ξύλου ενώθηκαν για να σχηματίσουν το δάπεδο στον κυρίως χώρο. Οι αρχιτέκτονες μάλιστα επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τούβλα που αγόρασαν από τεχνίτες της περιοχής  προκειμένου να  στηρίξουν οικονομικά την τοπική παραγωγή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα