Το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών (live-video)

07:24 25/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 14:30 μετά το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που «δεν σας αφορά. Εκτίθεστε και εκθέτετε ορισμένους» ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας

να είχε στο νου να διαλύσει κόμματα με τη τακτική που ακολούθησε αντί της απαραίτητης εθνικής συνεννόησης, όμως δεν θα το πετύχει με τη Κεντροαριστερά. «Πολλοί είναι «καμένοι» από τη συνεργασία μαζί σας. Ο κ. Αλαβάνος, ο κ. Βαρουφάκης. Με τη Κεντροαριστερά δεν θα τα βγάλετε πέρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν: Go back κ. Τσίπρα! Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά!» επανέλαβε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ξανά ότι η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πράξη εθνικής ευθύνης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε συνειδητά ψέματα:
-Πρώτον για τη συμφωνία της Αχρίδας, η οποία, όπως είπε η κ. Γεννηματά, αφορά σε εσωτερική υπόθεση των Σκοπίων και δεν είχε καμία ανάμειξη η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
– Δεύτερον, ότι η ονομασία FYROM δεν καθιερώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνήψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά είχε καθιερωθεί ως προσωρινή ονομασία από τον Απρίλιο του 1993 επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Ν. Ξυδάκης: Τα κόμματα διαλύονται όταν δεν έχουν τίποτα να πουν

«Τα κόμματα διαλύονται όταν δεν έχουν τίποτα να πουν». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σχολιάζοντας τις κατηγορίες της προέδρου της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαλύσει το κόμμα της. «Η κ. Γεννηματά ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού ωστόσο σε τίποτα προσωπικό δεν αναφέρθηκε. Πήρε το λόγο λόγω της χθεσινής αδύναμης παρουσίας της και υπερασπίστηκε το καταρρέων κόμμα της. Είναι φυσικό και κατανοητό. Όλα όσα είπε ότι ο πρωθυπουργός ότι θέλει να διαλύσει το κόμμα της δεν ισχύουν. Τα κόμματα διαλύονται κ. Γεννηματά όταν δεν έχουν τίποτα να πουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ολ. Τελιγιορίδου: Μαθήματα πατριωτισμού ούτε κάνω ούτε δέχομαι

«Με τη Συμφωνία που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολά μας και τον πολιτισμό μας. Πρώτη φορά, μετά από προσπάθεια αυτής της ελληνικής κυβέρνησης, αναγνωρίζουν οι γείτονές μας ότι η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Για πρώτη φορά, εγγράφως και επίσημα, παραδέχονται ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για «υποκρισία και μικροκομματικούς τακτισμούς σε βάρος των εθνικών συμφερόντων’.

Μ. Βορίδης: Έχουμε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας

«Είστε μόνοι σας στην ιστορία σε αυτό! Καμία εθνική γραμμή, καμία εθνική συναίνεση, καμία εθνική πολιτική! Η δική σας στάση είναι! Θέλατε Μακεδονία σκέτο! Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας! Και τόσες μέρες η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς! Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
«Συμπληρώνονται σήμερα 4 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό, τάζοντάς του ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα επαναφέρετε τη 13η σύνταξη και τη 14η, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό. Οι Έλληνες σας πίστεψαν, οι Έλληνες σας εξέλεξαν γι’ αυτό, δεν πήραν τίποτα, τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, τσακίσατε όλες τις παραγωγικές τάξεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τι τους δίνετε για δώρο που σας πίστεψαν, την τετραετία; Το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας τους δίνετε! Αυτή είναι η πραγματικότητα!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων», τόνισε στην χθεσινή συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία, διχαστικό λόγο και ένδεια επιχειρημάτων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και διαμήνυσε ότι εφόσον αναλάβει πρωθυπουργός θα θέσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, σημείωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Λέμε όχι σ’ αυτήν τη συμφωνία, και στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, επεξεργάζεται τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι οι Έλληνες θα μιλάνε για την μαύρη νύχτα, και για προδοσία ιστορίας αιώνων

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονές μας, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Χρέος της επόμενης Βουλής είναι να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ψηφίζω την κύρωση της Συμφωνίας, αψηφώντας το κομματικό κόστος, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις:

Μητσοτάκης: Αποτελεί εθνικό λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών (video)Το μεσημέρι η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Οι ομιλίες (video)Τσίπρας: Αναλαμβάνουμε ευθύνη έναντι του λαού και του έθνους-Αναμετριόμαστε με την ιστορική μας ευθύνη (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα