Το Ιράν διχάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη

22:48 14/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για άλλη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η πιο πρόσφατη αφορμή, μετά από παραδείγματα όπως η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, και η αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, είναι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν, σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία, την οποία στα Ηνωμένα Έθνη είχε χαρακτηρίσει ντροπή για την αμερικανική πολιτική, πρέπει να αναθεωρηθεί,

προκαλώντας την άμεση και συντονισμένη αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων. Ο Ντόναλντ Τραμπ προχωράει στην ενέργεια αυτή ενάντια στις απόψεις του υπουργού Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, καθώς και οι δύο έχουν επανειλημμένως σχολιάσει ότι το Ιράν έχει δείξει πως σέβεται τους όρους της συμφωνίας.

Το ζητούμενο για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας. Και εδώ τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα, χωρίς να αλλάζει το νόημά τους καθαυτό. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν μέρος της «Κοινού Συγκεντρωτικού Σχεδίου Δράσης», όπως λέγεται η συμφωνία με το Ιράν, αλλά η κυβέρνηση θα παραπέμψει το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση της συμφωνίας με το Ιράν περί των πυρηνικών στο κογκρέσο, για να προσπαθήσει να διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων στη χώρα. Όπως σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν κάτι τέτοιο δεν εγκριθεί, αυτό θα σημάνει και το τέλος της συμφωνίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική πολιτική, η οποία αντιμετωπίζει (και, για προφανείς λόγους, με κάποια δικαιολογία) τη συμφωνία ως διμερή, έχει καταφέρει να συντονίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Σε καιρούς Brexit, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία τονίζουν πως «είναι ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις» της απόφασης του προέδρου Τραμπ. Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολίασε ειδικά πως η συμφωνία με το Ιράν «δεν είναι μια διμερής συμφωνία. Δεν ανήκει σε καμία συγκεκριμένη χώρα. Και καμία χώρα από μόνη της δεν βρίσκεται σε θέση να την καταργήσει». Αυτό δεν σημαίνει πως κάποια χώρα δεν προσπαθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα