Το έθιμο του τρύγου των Ανατολικορωμυλιωτών σε κλειστό κύκλο λόγω κορονοϊού

12:25 25/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο ανατολικορωμυλιώτικος τρύγος ζωντάνεψε στην Κομοτηνή, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την αγάπη του Συλλόγου για τη διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών και λαογραφικών θησαυρών της Βόρειας Θράκης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, δεν πραγματοποίησε φέτος τη Γιορτή Τρύγου στην κεντριή πλατεία της πόλης μας, αλλά στον αμπελώνα του Προέδρου του Συλλόγoυ.
Η Ανατολική Ρωμυλία ήταν ο τόπος

των αμπελιών. Το κλίμα, το έδαφος, αλλά και οι άνθρωποί της συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στη Θράκη. Η αγάπη τους για το αμπέλι ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κάθε χρόνο συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών στον τρύγο, ο οποίος κρατούσε μέρες και κατέληγε πάντα σε γλέντι.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών, Μαριάννα Κηπουρού, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, φέτος δεν «πάτησαν» σταφύλια, αλλά τρύγησαν όπως παλιά, με τις παραδοσιακές φορεσιές αυτές που φορούσαν για Αγροτικές εργασίες.

Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης φορεσιάς είναι πως είναι πως καλύπτονταν με άσπρα πανιά -το κάτω μέρος της τσούκνας- για να μην λερώνονται τα κεντήματα στους ποδόγυρους. Τα υφάσματα και του πάνω μέρος της τσούκνας, ήταν σατέν και πολυτελή και κεντημένα στο χέρι. Οπότε τα κάλυπταν για να τα προστατεύσουν.
Οι ποδιές που φορούσαν δεν ήταν οι καλές. Οι κάλτσες ήταν σκούρες μάλλινες και τα παπούτσια λαστιχένια-χαμηλές γαλότσες-. Η μαντίλα άσπρη χωρίς στολίδια, μόνο για να προστατεύει από τον ήλιο.
Οι άντρες φορούσαν υποκάμισα από παλιά υφαντά, χωρίς γιλέκο και για παπούτσια τα ονομαστά…γουρουνοτσάρουχα!!!

Η συνέντευξη της κ. Κηπουρού στην ΕΡΤ Κομοτηνής

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα