Το ελληνικό κρασί ταξιδεύει στην Αυστραλία

14:52 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρίτη χρονιά στη σειρά και ο Ιούνιος στους Αντίποδες γεμίζει με ελληνικό κρασί. Με αφετηρία το Σίδνεϊ, αρχίζει την Τετάρτη 7 Ιουνίου ένας κύκλος πυκνών εκδηλώσεων προβολής του ελληνικού κρασιού, μέσα από το Πρόγραμμα της Διεπαγγελματικής ‘Ενωσης Αμπέλου και Οίνου και θα ολοκληρωθεί στις 26 του ίδιου μήνα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη.


Παρουσίαση ελληνικών κρασιών στην Αυστραλία απο τον MW Γιάνη Καρακάση. Ιούνιος 2016

Οι εκδηλώσεις έχουν την αμέριστη στήριξη

της Πολιτείας, είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι κάποιες από αυτές συνδιοργανώνονται από την Ελληνική Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβολής κρίνεται ήδη επιτυχημένο από τον κλάδο, καθώς από την έναρξή του (2015) οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία αν και μειώθηκαν σε συνολική ποσότητα, αυξήθηκαν κατά 27% σε αξία, ενώ και η μέση τιμή πώλησης φιάλης αυξήθηκε περίπου 23 %.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για την υλοποίηση του οποίου έχουν μεταβεί στην Αυστραλία η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου και η Project Μanager για την αγορά της Αυστραλίας Ελένη Μπλούχου ενώ έχει προγραμματιστεί και μεγάλη αποστολή Ελλήνων οινοποιών και εκπαιδευτών για τις επόμενες μέρες, είναι το ακόλουθο:

Στις 7, 8, και 9 Ιουνίου θα γίνουν εκδηλώσεις γευστικής δοκιμής για ειδικά κοινά σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο του Σίδνεϊ. Στις 14 Ιουνίου, παρουσίαση των ελληνικών κρασιών αλλά και του προγράμματος Οινοτουρισμού στο δείπνο του CATO (Council of Australian Tours Operators) το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Θα παραστούν η Πρέσβης κυρία Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Στ. Κυρίμης και ο εμπορικός ακόλουθος κ. Βάιος Ωραιόπουλος-Κελένης.Στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Business Forum για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με το δεύτερο μισό να είναι αφιερωμένο στον Οινοτουρισμό.Στις 19 ΙΟυνίου θα πραγματοποιηθούν το κεντρικό road show και masterclass για τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου στο Σίδνεϊ.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αδελαΐδα (21 και 22/6) και στη Μελβούρνη (26/6) όπου το Σάββατο 24/6 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καταναλωτική εκδήλωση υπό τον τίτλο OINOFILIA στο χώρο του Μeat Market.

Τα masterclasses στις 3 πόλεις έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης.

Παράλληλα, και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες παρουσιάσεις Ελληνικών κρασιών σε δημοσιογράφους, σομελιέ και αγοραστές της Αυστραλιανής βιομηχανίας οίνου από τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip. WSET.

Keywords
Τυχαία Θέματα