Το Δημοτικό Ιατρείο γίνεται ΤοΜΥ και προκαλεί αντιδράσεις

22:20 31/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μονάδα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας (ΤοΜΥ) θα δημιουργηθεί στη θέση του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ηρακλείου στην περιοχή του Τάλως, στην παραλιακή λεωφόρο, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Η μετατροπή του σε Τοπική Μονάδα Υγείας θα ολοκληρωθεί μετά και την τυπική υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης του Δήμου, με τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, εξήρε τη συνεργασία της δημοτικής αρχής με την 7η ΥΠΕ, σημειώνοντας:

«Γνώμονάς μας είναι το συμφέρον των πολιτών και μέσα από αυτή τη σύμπραξη θα προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας». Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε πως «θα παρέχονται υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως», κυρίως «σε όσους έχουν ανάγκη, λέγοντας ακόμη πως «μέσα μας κυριαρχεί το αίσθημα της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης του κόσμου».
Στα «θετικά οφέλη που θα υπάρξουν για το κοινωνικό σύνολο» στάθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Καναβάκη, ενώ παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης, Στέλιος Δημητρακόπουλος και η γιατρός του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου κ. Αναστασίου.
«Πατάμε στην εμπνευσμένη βάση συνεργασίας μας με τη δημοτική αρχή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την οποία και προσπαθούμε να εξελίξουμε. Η ομάδα Υγείας μας παρέχει και θα παρέχει την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται οι πολίτες. Η νέα ΤοΜΥ θα αποτελεί πρότυπο για τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Επιφυλακτικοί με το όλο εγχείρημα ήταν οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του κ. Γιάννη Κουράκη να ψηφίζει λευκό. Το ίδιο έπραξε και η «Άμεση Δημοκρατία» του κ. Λεωνίδα Ζαμπετάκη.
Πέρα από την παράταξη της πλειοψηφίας, θετική ψήφο έδωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες», με την επισήμανση ότι η νέα ΤοΜΥ είναι μια «ευκαιρία για την πόλη», αφού το «Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο θα αναβαθμιστεί» και θα αποτελέσει ένα «πρότυπο ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο».
Επιφυλακτικοί με το όλο εγχείρημα ήταν οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Γιάννη Κουράκη να ψηφίζει λευκό. Το ίδιο έπραξε και η «Άμεση Δημοκρατία» του κ. Λεωνίδα Ζαμπετάκη.
Αρνητικά ψήφισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κασαπάκης, ο οποίος σημείωσε: «Επειδή πληρώνω τους φόρους μου, απαιτώ από το κράτος να μου καλύπτει τις βασικές μου ανάγκες».
Την αντίθεσή της με την δημιουργία ΤοΜΥ στη θέση του Δημοτικού Ιατρείου εξέφρασε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη.

Αντίδραση από τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. η οποία σε ανακοίνωσή της επικρίνει τη Δημοτική Αρχή, η οποία από την πλευρά της κάνει λόγο, σε δική της ανακοίνωση, ότι κοιτάζει το συμφέρον των δημοτών και όχι των κομμάτων και των τοπικών κομματαρχών.
Αναλυτικά η ΝΟΔΕ στην ανακοίνωσή της αφού σημειώνει ότι «η δημιουργία Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές ανάγκες στο χώρο της Υγείας» τονίζει: «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το Υπουργείο και οι διορισμένες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών απεργάζονται κάθε τρόπο να παρουσιάσουν σαν «εφικτό και υλοποιήσιμο» το σχέδιο τους με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), χωρίς εξασφαλισμένη μόνιμη χρηματοδότηση και χωρίς τη συναίνεση των επαγγελματιών υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπόσχονταν 239 έτοιμες δομές σε 65 αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του 2017. Πρόσφατα έλεγαν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου του 2018 θα είναι ανοικτές λιγότερες από… 40 ΤοΜΥ.
Η «εμβληματική» αυτή σοσιαλιστική μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας κολλάει, εκτός των άλλων, και στο γεγονός ότι η γενικότερη οικονομική αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών , δεν επιτρέπει εξασφάλιση ικανών πόρων (παρά μόνο για δύο έτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δυνατότητες εξασφαλισμένης μισθοδοσίας προσωπικού (η αποδοχή των πολυδιαφημισμένων θέσεων από τους ιατρούς ήταν λιγότερο από 30%) καθώς και πόροι για κτιριακές εγκαταστάσεις.
Μέσα σε αυτή τη γενικότερη δυστοκία – και υπό την πίεση ανειλημμένων μνημονιακών υποχρεώσεων, η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ φαίνεται πως βρήκε πρόθυμους και ανοιχτοχέρηδες συμμάχους την Δημοτική Αρχή Ηρακλείου να της παραχωρήσει το χώρο, που στεγάζεται το Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο χώρο του Τάλως (παραλιακή). Θα δημιουργηθεί δηλαδή άλλη μία ΤοΜΥ στην πόλη μας, χρησιμοποιώντας ακόμα και στελεχιακό προσωπικό από το Δήμο και που θα πληρώνουν οι Δημότες Ηρακλείου από τα δημοτικά τέλη το κόστος ενοικίου , συντήρησης του κτιρίου κλπ λειτουργικά έξοδα , δηλαδή … τζάμπα ξύδι, γλυκό σαν μέλι…
Από την άλλη η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται να στηρίζει με δημοτικούς πόρους μια επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχει χαρακτηρισθεί όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και κυρίως από τους Επιστημονικούς φορείς– Ιατρικούς συλλόγους ως αποτυχημένη και αναποτελεσματική που δεν προάγει το υγειονομικό σύστημα και την Υγεία των Πολιτών .
Οι σχεδιαστές της πολιτικής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσους όψιμους βαστάζους και αν βρουν, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν δημιουργείται Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ξένα κόλλυβα. Ο Έλληνας πολίτης απαιτεί και δικαιούται την καλύτερη δυνατή ανταπόδοση των ήδη υψηλών φορολογικών καταβολών του. Μόνο η Νέα Δημοκρατία με το πραγματικά μεταρρυθμιστικό, κοστολογημένο φιλελεύθερο πρόγραμμα της μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστη και ανταποδοτική Πρωτοβάθμια Υγεία».

Απάντηση του Δήμου

Ο Δήμος Ηρακλείου απαντώντας στην επίθεση της ΝΟΔΕ αναφέρει:
«Η μετεξέλιξη του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου, προέκυψε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την 7η ΥΠΕ, με αποκλειστικό γνώμονα: την παροχή των πληρέστερων δυνατών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δημότες. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το μόνο κριτήριο για τις δράσεις και τις αποφάσεις της παρούσας δημοτικής αρχής, από την πρώτη ημέρα της θητείας της, μέχρι σήμερα: το συμφέρον των δημοτών. Ούτε των κομμάτων, ούτε των τοπικών κομματαρχών που θεώρησαν – λανθασμένα – ότι μπορούν να υπαγορεύουν την πολιτική της. Μονάχα των δημοτών, από τους οποίους και θα κριθεί, όταν έρθει η ώρα.
Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί αυτό η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει να εκτίθεται: με ανακοινώσεις και ιταμούς χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν, πρωτίστως, το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί».

Ανταπάντηση από τη ΝΟΔΕ

Ακολούθησε νέα ανταπάντηση από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. στην οποία αναφέρει:
«Είναι αυτονόητο ότι η χώρα χρειάζεται ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και Περίθαλψης και σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς.
Όμως τα ΤοΜΥ δεν συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση -κάτι που επανειλημμένως έχει διατυπωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις του Κόμματός μας κεντρικά- και αυτό διότι: δεν αποτελούν μόνιμη δομή παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι ευκαιριακή λύση (όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Ηρακλείου που δεν υπήρχε χώρος και προσωπικό), χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση των ΤοΜΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια δημιουργίας ενός θνησιγενούς “σοβιετικού τύπου επινοήματος”.
Η ΝΔ έχει εκφράσει την πρόθεσή της για κατάργηση των εκτρωματικών, αχρείαστων και μίζερων δομών τύπου ΤοΜΥ και την ενίσχυση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Και μάλιστα η ΝΔ δια του Προέδρου μας, εξέφρασε επισήμως στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την πρόθεση μας για πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνική πρόνοια και βέβαια με αντίστοιχη μεταφορά πόρων!
Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου δεν αντέχει την κριτική αν κρίνουμε από την σημερινή ανακοίνωση.
Η ΝΟ.Δ.Ε. Ηρακλείου, ως υπεύθυνη κομματική οργάνωση συνεχίζει να εκφράζει αντιπολιτευτικό τεκμηριωμένο λόγο απέναντι στην επικίνδυνη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αλλά και σε όσους με μειλίχιο τρόπο υιοθετούν επιζήμιες για τον τόπο πρωτοβουλίες, παράλληλα επικοινωνούμε τις προτάσεις μας και τις επίσημα διατυπωμένες θέσεις του κόμματος μας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα