Οι «Διαλέξεις Ωνάση» στο ΙΤΕ

22:08 31/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για ακόμη μία χρονιά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ίδρυμα Ωνάση, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απελευθερώσουν τις δυνάμεις Ελλήνων και ξένων φοιτητών και ερευνητών.

Έχοντας ως κεντρικές θεματικές τη Βιολογία και τη Χημεία, οι «Διαλέξεις Ωνάση 2018» δίνουν την ευκαιρία σε 50 σπουδαστές και ερευνητές να συνομιλήσουν με διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Οι σεμιναριακές διαλέξεις Ωνάση 2018 είναι αφιερωμένες

στη Βιολογία και τη Χημεία, θα διεξαχθούν την εβδομάδα 16-20 Ιουλίου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και θα έχουν θέμα: «Η Ευκαρυωτική Μεταγραφή και ο Κανονισμός της». Κεντρικός ομιλητής των διαλέξεων θα είναι ο παγκοσμίου φήμης Νομπελίστας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Roger Kornberg, ο οποίος έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2006, για τις μελέτες του που αφορούσαν στη μοριακή βάση της ευκαρυωτικής μεταγραφής.
Επίσης, ομιλητές των Διαλέξεων Ωνάση 2018 θα είναι οι διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες: Victor Corces, καθηγητής στην έδρα Howard Hughes του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, Claes Gustafsson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκόθενμπεργκ στη Σουηδία,Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Roberto Mantovani, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Robert Roeder, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη, Jesper Svejstrup, καθηγητής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, Ιωάννης Ταλιανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση θα γίνουν δεκτοί για συμμετοχή, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, έως 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές, που θα επιλεγούν με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Θα γίνουν επίσης δεκτοί να συμμετάσχουν, επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια αλλά χωρίς οικονομική ενίσχυση, φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.
Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας των Διαλέξεων όπου δίδονται και αναλυτικές πληροφορίες. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 12η Ιουνίου.
Οι Διαλέξεις Ωνάση, που έχουν τον χαρακτήρα θερινού σχολείου και διεξάγονται από το 2001, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των ομιλητών προηγούμενων ετών συμπεριλαμβάνονται 18 Νομπελίστες, 4 κάτοχοι του Βραβείου Turing και o βραβευθείς με το Fields Medal, Edward Witten. Στόχος του θεσμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να εκπαιδευτούν στα ερευνητικά προβλήματα αιχμής του πεδίου τους, υπό την καθοδήγηση κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Απώτερος σκοπός είναι η απελευθέρωση των δημιουργικών τους δυνάμεων και η συνέχιση της επιστημονικής τους πορείας με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα