Το «Stabat Mater» του G.B. Pergolesi στο Μουσείο Ζακύνθου

16:16 2/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Μεγάλη Τρίτη 3 Απρίλη, στις 9.15 το βράδυ θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ζακύνθου ένα από τα πιο γνωστά έργα της Δυτικής Εκκλησιαστικής Μουσικής το «Stabat Mater» του Ιταλού συνθέτη G.B. Pergolesi.

Το αριστούργημα του «Stabat Mater» βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του 13ου αιώνα που υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Ο Pergolesi (1710-1736), μουσικοσυνθέτης, βιολιστής και οργανίστας με σπουδές στο Ωδείο της Νάπολης, συνέθεσε το έργο τις δύο τελευταίες εβδομάδες της ζωής του κλεισμένος σε μοναστήρι της

Νάπολης άρρωστος από φυματίωση.

Η παλιά μελωδία που ψαλλόταν κατά την πορεία των προσκυνητών προς τους Αγίους Τόπους αλλά και οι στίχοι που αποδίδονται στον Άγιο Μποναβεντούρα ενέπνευσαν μεγάλα ονόματα της λόγιας μουσικής όπως Josquin, Palestrina, Pergolesi, Scarlatti, Rossini, Vivaldi, Verdi και άλλους σε μεταγενέστερες εποχές.

Το έργο του Pergolesi ξεχωρίζει για την εκφραστική του δύναμη την τρυφερότητα και την τελειότητα της μελωδικής γραμμής.
Είναι γραμμένο για δύο γυναικείες φωνές – ο ίδιος πίστευε ότι οι γυναίκες μπορούν καλύτερα να εκφράσουν τον ψυχικό πόνο της Παναγίας – κουαρτέτο εγχόρδων και basso continuo.

Ερμηνεύουν η Παιδική Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Εύηχον, οι σολίστ Μαρίνα Θεοδωροπούλου: σοπράνο, και η Ελένη Βουδουράκη: μέτζο σοπράνο.

Συμπράττουν οι μουσικοί Πέτρος Χρηστίδης: α’ βιολί. Saudyuk Sergiy: β΄ βιολί, Anton Kholodenko: βιόλα, Vaghinak Galoyan: τσέλο, Βέρα Στραβοπόδη: basso continuo.
Προετοιμασία χορωδίας, καλλιτεχνική επιμέλεια: Παυγέλου Παναγιώτα
Μουσική Διεύθυνση: Χάρης Μαρκουτσάς, Παυγέλου Παναγιώτα
Αφήγηση: Μαρία-Λουίζα Παπαδοπούλου

Την εκδήλωση οργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου και πλαισιώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου με φωτογραφικό υλικό από εικόνες του Πάθους. Για την ερμηνεία και τον συμβολισμό τους μας μιλά η Διευθύντρια της ΕΦΑ Ζακύνθου Δρ. Έλενα Παπασταύρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα