Το Canvas trio, σε μια βραδιά τζαζ, στο Κελάρι του Athenaeum (video)

10:25 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tρεις νέοι ταλαντούχοι µουσικοί, οι Ορέστης Πετράκης και Νίκος Θεσσαλονικεύς από την Ελλάδα και ο Pedro Ivo Ferreira από τη Βραζιλία, αποτελούν το Canvas trio, ένα μουσικό σχήμα που σχηµατίστηκε το 2014 στο Άµστερνταµ, αποτελώντας την έμπρακτη απόδειξη ότι η μουσική δεν έχει… σύνορα!

Με ενεργή παρουσία στην ολλανδική σκηνή, µία από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές για την τζαζ, έχουν κατορθώσει να κερδίσουν το δικό τους κοινό με τη μουσική τους, που εστιάζει στις αντιθέσεις: σκοτεινή, ευαίσθητη, αλλά και γεµάτη χρώµατα, ρυθµό και ενέργεια.

Αυτές τις ημέρες, ο Ορέστης Πετράκης (πιάνο), ο Νίκος Θεσσαλονικεύς (τύµπανα) και ο Pedro Ivo Ferreira (κοντραµπάσο) βρίσκονται στην Ελλάδα, όπου κάνουν επιλεγμένες εμφανίσεις.

Τους συναντήσαμε στο Ραδιομέγαρο, αμέσως μετά τη live συναυλία που έδωσαν στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καλεσμένοι του Δημήτρη Τρίκα στην εκπομπή «Jazz in the city», και βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη συζήτηση, λίγο πριν από την εμφάνισή τους στο Κελάρι του Athenaeum, την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

-Πώς βρεθήκατε στην Ολλανδία και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Canvas trio;

Ο Ορέστης Πετράκης παίζει πιάνο.

Ορ.: Και οι τρεις σπουδάζουμε στην Ολλανδία, συγκεκριμένα στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Εκεί συναντηθήκαμε και, όπως ήταν φυσικό, μας ένωσε η κοινή αγάπη για τη μουσική. Το 2014 δημιουργήσαμε το δικό μας μουσικό σχήμα, το Canvas trio, για να μπορούμε να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε με το κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει συναυλίες σε χώρους όπως το Bimhuis και το Concertgebouw.

Ν.: Ουσιαστικά, προσπαθούμε να αφηγηθούμε µια ιστορία στο κοινό. Σκοπός μας είναι η δηµιουργία ενός προσωπικού ήχου, µέσα από τη συµβολή κάθε µουσικού, τόσο ως παίκτη αλλά και ως ατόµου, χωρίς µουσικούς περιορισµούς, σαν έναν άδειο καµβά, έτοιµο να δεχθεί πολλά χρώµατα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν δικό μας καµβά ήχου, γι’ αυτό ονομάσαμε και το μουσικό σχήμα Canvas trio. Μας αρέσει να παίζουμε αυτοσχεδιαστική μουσική, αλλα παράλληλα απευθυνόμαστε σε όλους και προσκαλούμε το κοινό να ενωθεί μαζί μας σ’ ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι…

-Πώς είναι τα πράγματα στη μουσική σκηνή της Ολλανδίας σε σύγκριση με αυτήν της Ελλάδας;

Ο Νίκος Θεσσαλονικεύς παίζει τύµπανα.

Ορ., Ν., Ped.: Οπως είναι φυσικό, η Ολλανδία είναι µία από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές για την τζαζ μουσική. Το επίπεδο των μουσικών είναι πολύ υψηλό και σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Νέοι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έρχονται στην Ολλανδία, που αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό πεδίο, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και βέβαια οι ευκαιρίες που σου δίνονται είναι πολλές, καθώς υπάρχουν σκηνές και μουσική παράδοση. Ωστόσο και στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά βήματα, υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι, αλλά και το κοινό έχει αρχίσει να «αφουγκράζεται» τους νέους ήχους και να είναι ανοιχτό σε όλα τα μουσικά είδη.

Ο Βραζιλιάνος Pedro Ivo Ferreira παίζει κοντραµπάσο.

-Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας μουσικοί;

Ped.: Ο Βραζιλιάνος συνθέτης κιθαρίστας και πιανίστας Egberto Gismοnti

Oρ.: Το Shai maestro trio

Ν.: Ο κιθαρίστας Gilad Hekselman o πιανίστας Vijay Iyer

Με επιρροές από την κλασική και µοντέρνα τζαζ, αλλά και την παραδοσιακή µουσική, οι Canvas προετοιμάζουν τη δηµιουργία του πρώτου τους δίσκου “Common Ground”, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο 2017.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 10 το βράδυ, εμφανίζονται στο Κελάρι του Athenaeum, και προσκαλούν το κοινό να ενωθεί μαζί τους σε μια ξεχωριστή βραδιά τζαζ, σ’ ενα μουσικό ταξίδι χωρίς περιορισμούς και «ταμπέλες», όπως λένε οι ίδιοι.

ΚΕΛΑΡΙ ATHENAEUM

Αδριανού 3, Θησείο

(έναντι σταθμού ΗΣΑΠ Θησείο)

Τηλ. 210 3210239 – 6945160385

Ώρα έναρξης: 22.00

Είσοδος: 5 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα