Το 5ο Φεστιβάλ Ξάνθη Πόλις ονείρων-Μουσικών Σχολείων στις 26 με 28 Απριλίου στην Ξάνθη

13:30 26/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ξάνθη στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις ονείρων-Μουσικών Σχολείων ,στις 26 με 28 Απριλίου, υποδέχεται 850 μαθητές από 17 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και ένα Μουσικό Σχολείο Ρουμανίας

,που αναμένεται να πλημμυρίσουν την πόλη με τις μελωδίες τους, να εντυπωσιάσουν για μια ακόμη χρόνια μικρούς, μεγάλους και επισκέπτες ,να ‘Ζωντανέψουν ’ την αγορά, τα σοκάκια, πλατείες και γειτονιές της Ξάνθης .

Ο Δήμος Ξάνθης, και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου, φέτος συνδιοργανώνει το φεστιβάλ μαζί με το Μουσικό Σχολείο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ- Π.Ε Ξάνθης, των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ , του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και της πόλης μέσω του Δικτύου Εθελοντών.

Για πέμπτη φορά φέτος η φιλόξενη Ξάνθη υποδέχεται Μουσικά Σχολεία από όλη τη χώρα ,κάτοικοι επισκέπτες μικροί και μεγάλη φέτος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύουν την εξαιρετική δουλειά των παιδιών από Μουσικά Σχολεία της Κρήτης, Χανίων ,Ρεθύμνου, που έρχονται για πρώτη φορά, Λευκάδας,Βόλου, Άρτας , Αμύνταιου, Κομοτηνής, Πειραιά, Πρέβεζας, Πτολεμαϊδας, Άμφισσας ,Σιάτιστας, Σερρών ,Θεσσαλονίκης ,Καβάλας, Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής, – και από το εξωτερικό, από την Ρουμανία, το Μουσικό Σχολείο Ρουμανίας(Collegiul Carol I)

Παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από τη Ελλάδα και τον κόσμο, είναι το φετινό θέμα, ενημερώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Ηρώ Παυλοπούλου, μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ.

Η προετοιμασία όπως τονίζει η κ. Παυλοπούλου, ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο οπού εγκρίθηκαν οι δράσεις από το Υπουργείο Παιδείας ,έγιναν οι προσκλήσεις στα Μουσικά Σχολεία , όσοι ανταποκρίθηκαν συμμετέχουν κιόλας και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες προετοιμασιών, οπού το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης αλλά και η πόλη της Ξάνθης είναι έτοιμοι, να υποδεχτούν τους μαθητές, καθηγητές, γονείς από τα Μουσικά Σχολεία όπως και τους επισκέπτες.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Ηρώ Παυλοπούλου επισήμανε, ότι φέτος επέλεξαν το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης να κάνει μια συναυλία ένα αφιέρωμα στο έργο των Ξυδάκη – Παπάζογλου – Ρασούλη μια και συμπληρώνονται τα Σαράντα χρόνια από την “Εκδίκηση της Γυφτιάς” (1978-2018).Ενώ έκπληξη θα είναι και η συμμέτοχη του Παύλου Παυλίδη σε σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο Βόλου .Σημείωσε επίσης ότι μεταξύ των συναυλιών και μουσικοθεατρικών παραστάσεων τα μεσημέρια ,από τις 14.00 έως και 17.00 θα γίνουν , τα Βιωματικά Εργαστήρια ,η Συμφωνική Ορχήστρα Νίκου Κυπουργού (Ξενοδοχείο Ελισσώ “Αίθουσα Ξενία”)το Χορωδιακό Σύνολο Εριφύλλης Δαμιανού (Δημοτικό Αμφιθέατρο) τα Αυτοσχέδια Κρουστά Νίκου Τουλιάτου (πολυχώρος “ΘΕΜΑ”)και τέλος τα Ελληνόφωνα Τραγούδια Κ. Ιταλίας και Body Music, με τον Simone Mongelli (πολυχώρος “ΠΥΞΙΔΑ”).

Η Ηρώ Παυλοπούλου μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ σημείωσε , ότι δούλεψαν και φέτος κάτω από δύσκολες συνθήκες και με μικρές ομάδες μαθητών και μονό την τελευταία εβδομάδα, κατάφεραν να κάνουν συνολική πρόβα με τη συμμέτοχη όλων των μαθητών του σχολείου ,γιατί οι αίθουσες στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης είναι πολύ λίγες ,δεν επαρκούν, οπού το σχολείο αναγκαστικά, χωρίζεται σε δυο ζώνες ,το πρωί γίνονται τα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης και από τις 11 το πρωί και μετά γίνονται τα μαθήματα μουσικής . Σημείωσε ότι ελπίζουν ,σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο ,να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του νέου κτηρίου , γιατί η αιτήσεις μαθητών είναι πολύ περισσότερες με αποτέλεσμα να απορρίπτονται αρκετές αιτήσεις μαθητών λόγο ελλείψεις αιθουσών και δομών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους μαθητές .Σήμερα με την ανεπαρκή υπάρχουσα κτηριακή δομή το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης φιλοξένει 170 μαθητές .

Κλείνοντας η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Ηρώ Παυλοπούλου ,τόνισε ότι τα Μουσικά Σχολεία είναι κοιτίδες διαχρονικού πολιτισμού, για αυτό τον λόγο ζητάμε αναβαθμισμένη στήριξη από την πολιτεία ,πρέπει να έρχονται περισσότερη μαθητές στα μουσικά σχολεία και προτρέπουμε τους μαθητές να έρθουν στα Μουσικά Σχολεία για να παράγουν πολιτισμό στην ουσία, γιατί αυτοί θα είναι η νέα γενιά ,που θα διδάξει στην επομένη γενιά, τον πολιτισμό μας.

Η έναρξη και το καλωσόρισμα θα γίνουν σήμερα το απόγευμα , στις 19:00 στην κεντρική πλατεία, από το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ, Πόλις ονείρων-Μουσικών Σχολείων στις 26 με 28 Απριλίου στην Ξάνθη

Πέμπτη 26 Απριλίου

-19.00 -20.00, Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)
Έναρξη του “Ξάνθη, Πόλις Ονείρων”
Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Αθ. Δημαρχόπουλο
-19:30, Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία), Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης
-20:30, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, Συναυλία Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Σαράντα χρόνια από την “Εκδίκηση της Γυφτιάς” (1978-2018). Ένα αφιέρωμα στο έργο των Ξυδάκη – Παπάζογλου – Ρασούλη

Παρασκευή 27 Απριλίου

-10.30 – 12.30, Υπαίθριες παραστάσεις των Μουσικών Σχολείων σε διάφορα σημεία της πόλης
-Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)
10.30 -11.00 Μουσικό Σχολείο Λευκάδας
11.30 -12.30 Μουσικό Σχολείο Βόλου
-Παλιά Πόλη (Διασταύρωση οδών Ορφέως & Ι. Σγουρού)
10.30 -11.00 Μουσικό Σχολείο Άρτας
11.30 -12.00 Μουσικό Σχολείο Χανίων
-Πεζόδρομος Δαγκλή & Ελπίδος (Public)
10.30 -11.00 Μουσικό Σχολείο Καβάλας
11.30 -12.00 Μουσικό Σχολείο Αμύνταιου
-Πλατεία Ελευθερίας
10.30 -11.00 Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
11.30 -12.00 Μουσικό Σχολείο Ρουμανίας (Colegiul Carol I)
14.00-17.00

-Βιωματικά Εργαστήρια

-Συμφωνική Ορχήστρα Νίκου Κυπουργού (Ξενοδοχείο Ελισσώ “Αίθουσα Ξενία”)
-Χορωδιακό Σύνολο Εριφύλλης Δαμιανού (Δημοτικό Αμφιθέατρο)
-Αυτοσχέδια Κρουστά Νίκου Τουλιάτου (πολυχώρος “ΘΕΜΑ”)
-Ελληνόφωνα Τραγούδια Κ. Ιταλίας και Body Music, Simone Mongelli (πολυχώρος “ΠΥΞΙΔΑ”).
-18.00 – 20.00, Υπαίθριες παραστάσεις των Μουσικών Σχολείων σε διάφορα σημεία της πόλης Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
-19.00 – 21.00, Μουσικό Σχολείο Πειραιά (Μουσικοθεατρική Παράσταση «Γκόλφω») -Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)
18.00 -19.00 Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας
19.30 Παύλος Παυλίδης σε σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο Βόλου
-Παλιά Πόλη (Διασταύρωση οδών Ορφέως & Ι. Σγουρού)
18.00 -18.30 Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
18.45 -19.15 Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου
19.30 -20.00 Μουσικό Σχολείο Άμφισσας
-Πεζόδρομος Δαγκλή και Ελπίδος (Public)
18.00 -18.30 Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας
18.45 -19.15 Μουσικό Σχολείο Σερρών
19.30 -20.00 Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
-21.30, Αμφιθέατρο 3ου Λυκείου Ξάνθης (Λευκού Πύργου Τέρμα), Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο Τραγούδι. Το μουσικό σχήμα «Τα Πέριξ» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη θα μας ταξιδέψουν στο ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την ιστορία του. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Γιώργο Τσάμπρα, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της μουσικής δημοσιογραφίας.


Σάββατο 28 Απριλίου

-10.00 -14.00, Βιωματικά Εργαστήρια
-Συμφωνική Ορχήστρα Νίκου Κυπουργού (Ξενοδοχείο Ελισσώ “Αίθουσα Ξενία”)
-Χορωδιακό Σύνολο Εριφύλλης Δαμιανού (Δημοτικό Αμφιθέατρο)
-Αυτοσχέδια Κρουστά Νίκου Τουλιάτου (πολυχώρος “ΘΈΜΑ”)
-Ελληνόφωνα Τραγούδια Κ. Ιταλίας και Body Music, Simone Mongelli
(πολυχώρος “ΠΥΞΊΔΑ”)
-19.00 Τελετή Λήξης στην Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)
-21.00 Αποχαιρετιστήριο Πάρτι

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα