Τιτάνια μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο

19:24 7/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα μπρα ντε φερ ζωής και θανάτου δίνει η ανθρωπότητα με την πανδημία που συνεχίζει ακάθεκτη την προέλασή της σε όλο τον κόσμο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκλιπαρεί τον πληθυσμό να εφαρμόζει την καραντίνα. Η Βρετανία αγωνιά για τον πρωθυπουργό της χώρας που νοσηλεύεται στην εντατική, οι θάνατοι αυξήθηκαν και πάλι στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός φαίνεται να δείχνει μια ανεξήγητη προτίμηση στους αφροαμερικανούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τo 1 εκατομμύριo 370 χιλιάδες ενώ περισσότεροι από 75

χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν στη Γερμανία, επίσης δεν επέλεξε να βρεθεί στο επίκεντρο. Απρόθυμο ήρωα τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του. Άριστος γνώστης του SARS, στην ανακάλυψη του οποίου συμμετείχε, εξηγεί καθημερινά κατανοητά τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας: «Ο λόγος για το σχετικά χαμηλό ποσοστό θανάτων στη Γερμανία σε σύγκριση με τα κρούσματα μπορεί να εξηγηθεί από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, πραγματοποιούμε μισό εκατομμύριο τεστ τύπου «PCR» κάθε εβδομάδα σε όλη τη Γερμανία».

Ειδικός στις νέες λοιμώξεις, χαρακτηρίστηκε και «κορυφή στους ντεντέκτιβ των επιδημιών». Μόνο προσωρινά έβγαλε την λευκή ποδιά και δεν διστάζει να βάζει τα όρια. Γι`αυτό και όταν η Γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να τον συμβουλευτεί για την πολιτική αντίδραση στην κρίση, η απάντησή του ήταν σαφής: «Δεν είμαι πολιτικός, είμαι επιστήμονας».

Κι ενώ σήμερα δεν καταγράφηκε ούτε ένας θάνατος στην Κίνα, η Ευρώπη ξεπέρασε το φράγμα των 50 χιλιάδων θυμάτων.

Στην Ισπανία οι θάνατοι σε μία μέρα ανήλθαν σε 457 και τα νέα κρούσματα ήταν 3.835. Για πρώτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες η Ισπανία βλέπει να αυξάνονται οι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Δεκάδες ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων έχουν επιστρατευτεί σε όλη τη χώρα για τη φροντίδα των ασθενών, που έχουν πλέον δεν είναι τόσο βαριά.

Στη Γαλικία οι Αρχές συνέλαβαν επιχειρηματία, στις αποθήκες του οποίου βρέθηκαν 2 εκατομμύρια κλεμμένες μάσκες και άλλο ιατρικό υλικό συνολικής αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα φορτηγό έχει αναλάβει να διασκεδάσει τους 1400 κατοίκους της Θαάρα ντε λα Σιέρα στην Ανδαλουσία, που βρίσκονται ερμητικά κλεισμένοι σπίτι τους.

Κανένα κρούσμα δεν έχει σημειωθεί και σε εννέα χωριά στην Τερουέλ στα δυτικά. Οι 1200 κάτοικοι κινητοποιήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου μετά τις συμβουλές του τοπικού γιατρού.

Στην Ισπανία, όλοι αναγνωρίζουν την βραχνή φωνή του επιδημιολόγου Φερνάντο Σιμόν, ο οποίος και νόσησε από τον ιό τον οποίο μάχεται να νικήσει, δείχνοντας ακριβώς πόσο ευάλωτοι είναι όλοι στον εφιάλτη της εποχής. Διευθυντής του κέντρου έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων, μεταδίδει ηρεμία και απαντά σε κάθε ερώτηση που θα του τεθεί στις συνεντεύξεις. Ακόμη και στους πολίτες που τον βομβαρδίζουν με μηνύματα.

EPA/Marta Perez

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζεται στο Παρίσι, όπου επιβλήθηκαν χρονικοί περιορισμοί στην έξοδο των πολιτών για σωματική άσκηση.
Με τα κρούσματα πλέον αγγίζουν τα 100.000, οι Αρχές απαγορεύουν την έξοδο για σωματική άσκηση από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και εντείνουν τους ελέγχους στους πολίτες που βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους. Στη Γαλλία προστέθηκαν 833 νεκροί ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 98.984 κρούσματα και συνολικά 8.911 νεκροί. Ο Υπουργός υγείας θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν όσο είναι απαραίτητο, η Γαλλία δεν έφτασε στο κορύφωμα της επιδημίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν, φορώντας μάσκα, επισκέφτηκε ένα από τα φτωχότερα προάστια, βόρεια του Παρισιού, σε μια από τις μεγαλύτερες εστίες του ιού, για να ενθαρρύνει νοσηλευτές και τοπικούς φορείς.

Αλλά και χώρες που δεν εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα δεν δείχνουν να δικαιώνονται, καθώς σήμερα καταγράφηκαν 234 θάνατοι στην Ολλανδία και περισσότεροι από 100 στη Σουηδία. Η Ολλανδία, πλέον ξεπερνά τους 2100 νεκρούς.

Στη Σουηδία τα 100 νέα θύματα φαίνεται να μην πτοούν την Κυβέρνηση, που εξακολουθεί να κρατά ανοιχτές τις επιχειρήσεις και τα δημοτικά σχολεία, παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις.

Αύξηση των θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο είδε μετά από μέρες και η Ιταλία. Στην Περιφέρεια του Πεδεμόντιου οι Αρχές μιλούν για “Μαύρη Δευτέρα” μετά το αρνητικό ρεκόρ των 98 νεκρών σε μία μόνο ημέρα.

Νοτιότερα στην Τοσκάνη, οι Αρχές μοιράζουν μάσκες στους πολίτες μετά την απόφαση για υποχρεωτική χρήση τους σε όλη την περιφέρεια, ενώ στο Βατικανό ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα συσσίτια σε αστέγους, που είχαν εδώ και σχεδόν ένα μηνά σταματήσει. Στην Ιταλία, ο Μάσιμο Γκάλι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, διευθυντής στο αντίστοιχο τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Μιλάνου, αποκαλεί την κοινωνική απόσταση «τη μητέρα όλων των μαχών». Έβγαλε τη στολή του εργαστηρίου, αποδέχτηκε την υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης και επιστράτευσε τον ήπιο τόνο του για να βοηθήσει τη χώρα του στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Και μιλάει κι αυτός για έναν πόλεμο που κρίνεται στην κοινωνική υπευθυνότητα.

Από την πλευρά του ο Μάσιμο Γκάλι, διευθυντής λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Savvo στο Μιλάνο, τονίζει: «Είναι πόλεμος και αυτόν τον πόλεμο μπορούμε να τον κερδίσουμε μόνο στο μέτωπο».

Στα 29 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Σερβία επιβεβαιώθηκαν 247 νέα κρούσματα κορονοϊού ανεβάζοντας στους 2447 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19. Τρεις ασθενείς κατέληξαν ενώ, συνολικά από την εκδήλωση της επιδημίας, απεβίωσαν 61 άτομα.

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή αναπνευστήρων έως 1500 μηνιαίως και αγοράζει 72 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα. Ο πρόεδρος Πούτιν μιλώντας προς κυβερνητικά στελέχη, είπε: «Να αποφεύγουμε τα λάθη που έκαναν άλλοι, να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την άποψη των γιατρών».

Συνεχίστε τη μάχη και μείνετε σπίτι, καλεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τους πολίτες ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

EPA/STEFANO CAVICCHI


Στις ΗΠΑ

11 χιλιάδες θύματα μετρούν ως τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες. Στο Σικάγο το 70% των νεκρών είναι αφροαμερικανοί, με υποκείμενα νοσήματα και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Είναι δυστοπία, ζούμε σκηνές Αποκάλυψης, λένε απελπισμένοι γιατροί και νοσηλευτές. Στη Νέα Υόρκη, νοσοκόμες μιλούν για αποκάλυψη, διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν τα μέσα να φροντίσουν τον απίστευτο αριθμό ασθενών αλλά και ιατρικό εξοπλισμό για να προστατεύονται οι ίδιες από τον ιό.

Νέο θλιβερό ρεκόρ με 731 νεκρούς σε ένα 24ωρο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μετά την Νέα Υόρκη, πολλές άλλες πολιτείες τώρα προχωρούν στην νομική κάλυψη των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, για να μην τους ζητηθούν ευθύνες την επόμενη ημέρα λόγω των πολύ δύσκολων αποφάσεων που καλούνται να πάρουν πάνω από τα κρεβάτια των ασθενών.

Στο τρίγωνο Ουάσιγκτον Μέριλαντ Βιρτζίνια που όπως εκτιμάται θα είναι η επόμενο εστία, ο φόβος του κόσμου έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή πειθαρχία.

Αυτή η πειθαρχία όμως έρχεται με κόστος. Η κόπωση από τον εγκλωβισμό, το άγχος και η ανασφάλεια επιβαρύνουν την ψυχική υγεία μεγάλου μέρους των πολιτών και κυρίως των εφήβων, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για μια γενιά που ίσως βγει στην κοινωνία «τραυματισμένη».

Τα νούμερα είναι δραματικά και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αφροαμερικανικές κοινότητες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στο Σικάγο, το 70% των 98 θυμάτων από τον κορονοϊό είναι αφροαμερικανοί, όπως και το 50% των κρουσμάτων παρόλο που αντιστοιχούν στο 30% του πληθυσμού της περιοχής.

Δεν είναι μάλιστα μόνο το Σικάγο καθώς και στο Μίσιγκαν, στη Λουιζιάνα και το Μιλγουόκι οι αναλογίες είναι αντίστοιχες.

Υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης, άσθμα, παχυσαρκία και υπέρταση, τα οποία παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό στους αφροαμερικανούς, αλλά και οι ανισότητες που υπάρχουν στην ιατρική περίθαλψη στη χώρα είναι κάποιες από τις αιτίες. Επίσης το γεγονός ότι λόγω κακής ενημέρωσης πολλοί δεν ακολουθούν τους κανόνες προστασίας.

Κριτική Τραμπ στον ΠΟΥ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σφόδρα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι παραείναι χαλαρός με την Κίνα και εκδίδει κακές συστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

«Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι όμως πολύ κινεζο-κεντρικός. Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς, απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοικτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;».

Στον κόσμο

Στους κύριους οδικούς άξονες της Τουρκίας, με τα 3.217 κρούσματα και τους 649 νεκρούς, είναι τεράστιες οι ουρές των οχημάτων μετά την απόφαση των Αρχών να κλείσει τις εισόδους σε Κωνσταντινούπολη και άλλες 30 πόλεις. Ωστόσο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 30.000 οι πιέσεις να επεκταθεί το μέτρο σε όλη τη χώρα είναι ισχυρότερες παρά ποτέ.


Η ΔΟΕ

Με την πανδημία του νέου κορονοϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (για εβδομάδα εργασίας 48 ωρών).

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ΚΥΠΕ

www.ert.gr

Keywords
τιτανια, τεστ, νέα, συλληψεις, γαλλια, σχολεια, κυπρος, ρωσία, πασχα, δυστοπία, διαβήτης, ηπα, tweet, δοε, οηε, ΕΡΤ, απε-μπε, afp, reuters, ert, σταση εργασιας, μετρο, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, πασχα 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, κοινωνια, βγαινουν, χωρες, ρωσία, γερμανια, ηπα, θανατος, ιατρικη, ιος, ισπανια, ιταλια, κινα, κωνσταντινουπολη, μητερα, μιλανο, ξενοδοχεια, οηε, ολλανδια, σουηδια, τα νεα, τεστ, υγεια, afp, reuters, αγορα, αγορα εργασιας, αγχος, αγωνια, ασθμα, αυξηση, ανδαλουσια, αξονες, απε, απε-μπε, απιστευτο, αποκαλυψη, βατικανο, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γιατροι, δευτερο, δειχνει, δοθηκε, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ερχεται, εστια, ευρωπη, ζωη, ζωης, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ηρεμια, ηπιο, κυβερνηση, κοπωση, κρεβατια, λαθη, λευκη, λογο, μηνυματα, μειωση, νεα υορκη, νομικη, μπε, ορια, ουασιγκτον, οχηματων, παρισι, παχυσαρκια, πειθαρχια, πολιτεια, πουτιν, πρωι, ρεκορ, σαφης, σερβια, σιερα, σικαγο, σκηνες, σπιτι, σπιτια, τμημα, τοσκανη, υπερταση, φοβος, φωνη, φορα, δημοτικα, εννεα, χωρα, ιατρικο, μελετη, νεκροι, tweet, ποδια, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα