Η ενημέρωση από Σ. Τσιόδρα – Ν Χαρδαλιά: Στα 77 τα νέα κρούσματα-Σύνολο: 1.832-Θύματα 81-Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός (live+video)

18:03 7/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο covid19.gov.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό. Η καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα: 77 είναι τα νέα κρούσματα της νόσου

σήμερα, με 2 νέους θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 81. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.832, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 90 άνθρωποι με διάμεση ηλικία τα 66 χρόνια. Το 72% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω

Έχουν ελεγχθεί 28.584 κλινικά δείγματα.

Δέκα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι «το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για την άρση των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η άρση δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας. Τη στιγμή που ελάχιστες χώρες, όπως η Δανία και η Αυστρία συζητούν άρση των μέτρων, κάποιες, όπως η Ιαπωνία, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Γουχάν, θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό.

Χρειάζεται να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία των μέτρων καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό μας.

Έχει προταθεί από κάποιους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού πιθανά, η εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Παρομοιάζουν τον τρόπο για να περάσουμε την πανδημία σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, να αφήσεις τα φρένα, κάποιες φορές ξανά και ξανά, ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός. Χωρίς να τρακάρει. Με προσοχή. Μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό.

«Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες. Να μην ανατραπούμε στην πορεία. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που προς το παρόν βλέπουμε στη χώρα. Πολύ γρήγορα, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού CDC δήλωσαν το τελευταίο 24ωρο πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για άρση των μέτρων.

Εγκρίθηκαν σήμερα οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για το νέο ιό.

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν μάσκες υψηλής προστασίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές για τους υγειονομικούς μας. Μέσα στις περιπτώσεις της διασποράς της νέας νόσου αναφέρονται σημαντικά ποσοστά επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι για πολλούς λόγους αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό.

Η Ισπανία έχει ίσως τα ψηλότερα ποσοστά μόλυνσης για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας είναι τώρα άρρωστοι ή σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα.

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές. Χωρίς αυτές και αυτούς κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε όλο το σύστημα υγείας.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ευκαιρία, νομίζω, να χειροκροτήσουμε τους υγειονομικούς μας που παλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ως εκ τούτου έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και σε άλλα, πλην του νέου ιού, παθογόνα μικρόβια. Αντιμετωπίζουν μεγάλα ωράρια εργασίας, κόπωση, επαγγελματικό burn out, ψυχολογική επιβάρυνση, στίγμα και δυστυχώς, πιστέψτε με, το έχω δει με τα μάτια σε πολλαπλές περιπτώσεις, σωματική και ψυχολογική βία», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλω να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτούς γιατί με προσωπικές θυσίες υπερβάλλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την ποιοτική περίθαλψη η οποία αυτές τις δύσκολες στιγμές παρέχεται με τους διεθνώς δεκτούς κανόνες ασφαλείας. Η προστασία τους πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιόδρας για το αν υπάρχει εκτίμηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, τόνισε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει κάποια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί. «Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιδημία παρακολουθείται στη χώρα μας και από το ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται. «Οι θάνατοι δίνουν μια πολύ ασφαλή εκτίμηση και πρέπει να τονίσω ότι καταγράφονται προσεκτικά όλες οι αιτίες θανάτων. Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Ένας 49χρονος λιμενικός που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες είναι το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Νάξο.

Έγινε η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα σε νοσοκομείο αναφοράς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Το πρώτο και μόνο επιβεβαιωμένο μέχρι σήμερα κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό στη Χίο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του νησιού.

Πρόκειται για έναν 37χρονο στρατιωτικό που επέστρεψε υγιής στην οικογένεια του.

Δεκαπέντε είναι πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κρήτη, με τελευταίο έναν 48χρονο από το χωριό Κούφη Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφοριες ήταν επτά ημέρες εκτός εργασίας. Ανέβασε πυρετό και παρέμενε στο σπίτι του. Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και με πνευμονία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ενας 68χρονος από το χωριό Άγιος Γεώργιος Πέλλας, ανεβάζοντας τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα στα 7.

Ο 68χρονος είχε ταξιδέψει στην Αγγλία για να δει το γιο του.

Σε καραντίνα εξακολουθεί να βρίσκεται η Φούστανη.

Σε καραντίνα θα παραμείνουν για μια ακόμη εβδομάδα για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι στον Έχινο Ξάνθης.

Σε ισχύ παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα στους δήμους Μύκης και Ξάνθης.

Μόνη παραφωνία στα περιοριστικά μέτρα μια ομάδα κατοίκων που συγκεντρώθηκε χθες έξω από τον Ιερό ναό Αγίας Φωτεινής σε προάστιο της Ξάνθης για να εκκλησιαστεί παρά τις σχετικές οδηγίες. Υπήρξαν καταγγελίες στην αστυνομία. Έφυγαν πριν φθάσει στο σημείο.

Καραντίνα τέλος από χθες για τη Δραγασιά και τη Δαμασκηνιά.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αιτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής της Μακρυνίτσας του δήμου Βόλου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν τα τελευταία 24ωρα, φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και εν γένει έργα υποδομής κλπ.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα