«Την Τουρκία θα βαραίνει τυχόν αποτυχία» προειδοποιεί η Λευκωσία

08:51 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία. Οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου εκπροσώπου Μουσταφά Ακιντζί, εστιάζονται στα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού.Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

είχαν χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία για την πορεία των συνομιλιών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι τυχόν αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας, στην Κύπρο, θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται στα τρία πιο σημαντικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους, που θα έχει κάθε συνιστώσα πολιτεία, τον αριθμό των προσφύγων, που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και το ποσοστό ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα γίνουν δηλώσεις μέχρι να ολοκληρωθούν αύριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί «η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα».

Αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης και της πιθανότητας οριστικής κατάληξης στο εδαφικό, θα συζητηθούν και οι ημερομηνίες για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση στα κριτήρια του εδαφικού και να ανταλλαγούν χάρτες.

Στο μεταξύ, ο Ιωάννης Κασουλίδης, θα παραλάβει στο Στρασβούργο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα