«Τι κόσμο θέλουμε;» μια απάντηση αλληλεγγύης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης , των Διδασκαλικό Σύλλογο και την ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα προσφυγόπουλα

14:11 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τίτλο «Τι κόσμο θέλουμε;» ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στην πρώτη συνεδρίασή του για τη φετινή χρονιά τοποθετείται για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και απαντά, εμμέσως, σε γονείς που εξέφρασαν αντιδράσεις σε κάποια σημεία της χώρας, προτάσσοντας την ιστορία της χώρας ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων και τη συμβίωση με το διαφορετικό

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρουν : Για του λόγου το αληθές, στην Ξάνθη δραστηριοποιούνται

πάνω από 20 σύλλογοι βάση καταγωγής, ενώ η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης οφείλεται κατά πολύ και στη μακραίωνη συνύπαρξη χριστιανών, μουσουλμάνων.
Σα λαός καλούμαστε για μία ακόμη φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Από τη μια «το πρόσωπο του τέρατος» με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του νεοφασισμού που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Από την άλλη η πλευρά της αλληλεγγύης, των ανθρωπιστικών ιδανικών. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία ανοιχτή, ελεύθερα από τον το φόβο του ξένου, του διαφορετικού. Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το συνεκτικό ρόλο, να καλλιεργήσει το ήθος, να απαντήσει με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.
Στο προσφυγικό δράμα ανταποκριθήκαμε, όπως και όλα τα σχολεία της Ξάνθης στη συλλογή τροφίμων και ρούχων σίγουρα είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε, ακόμα, να κάνουμε. Αυτό που δε θα κάναμε είναι να ζητήσουμε να αποκλειστούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών από το δικαίωμα στην παιδεία και την αξιοπρέπεια. Μα πως αλλιώς θα χτίσουμε το μέλλον μας;


Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Δούμος χαιρετίζει την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, και ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίησή του για την είσοδο των προσφυγόπουλων στα σχολεία της πατρίδας μας και τη συγκίνησή του για τα χαμόγελα που φώτισαν τα σκυθρωπά πρόσωπα παιδιών που έχουν διανύσει χιλιάδες ΄΄μουσκεμένα΄΄ χιλιόμετρα, πριν καταλήξουν στη χώρα μας, προσπαθώντας να γλυτώσουν από το θάνατο.

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, άλλωστε, με ανακοίνωσή του, έχει πάρει θέση υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για όσο καιρό φιλοξενούνται στη χώρα μας. θεωρεί, επίσης, πολύ θετική την ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας η οποία τάσσεται υπέρ της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της χώρας και καλεί όλους τους γονείς, του Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν στο σχολείο τους τα προσφυγόπουλα και να απομονώσουν τυχόν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε αντίστοιχοι Θετική κατεύθυνση είναι και η ανακοίνωση στήριξης της ΕΛΜΕ Ξάνθης και λέει:
Η εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένο ανθρωπινό δικαίωμα όλων των παιδιών και στεκόμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος του παιδιού ενώ ταυτόχρονα απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου.
Υπερήφανοι για τους συμπολίτες μας, χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του 1ου Δημ. Σχολείου Ξάνθης
Με αυτές τις επιστολές οι εκπαιδευτική κοινότητα και ο Σύλλογος Γονέων ενωμένοι δίνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης ,ανοιχτής κοινωνίας αλλά και αρμονικής συμβίωσης στην Ξάνθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα