Θέρμο: Τιμή στους πεσόντες αεροπόρους

12:12 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νικόλαος Σιαλμάς,Κων/νος Κοντογιώργος ,Ευστάθιος Τσίγκας,Βασίλειος Κουρκούτας ,Ευάγγελος Σταθόπουλος,είναι οι πεσόντες αεροπόροι από το Θέρμο ,προς τιμή των οποίων δημιουργήθηκε μνημείο πεσόντων στο Λόφο του Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δέντρο .

Στο μνημόσυνο που τελέσθηκε χοροστάτησε ο Μητρoπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Στο Μέγα Δέντρο παρουσία του Αν.Υπουργός Εθνικής Άμυνας ,του Αρχηγού Γ.Ε.Α. και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια και η κατάθεση στεφάνων.

Στις 18 Ιουνίου

1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς έπεσε νεκρός στην περιοχή του Αη-Στράτη ,όταν πάνω από το Αιγαίο προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκδιώξει τον εισβολέα από τον εθνικό εναέριο χώρο.

Συνολικά 878 Έλληνες αεροπόροι έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι εν καιρό ειρήνης , σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχηγός Γ.Ε.Α. Πτέραρχος Χ.Χριστοδούλου φανερά συγκινημένος.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, προασπίζοντας αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πεσόντες: την Εθνική Αξιοπρέπεια,Ανεξαρτησία και Ακεραιότητα της χώρας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο πρώην Υπουργός Νίκος Δένδιας, ο Βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακκαλή, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τ.Λουκόπουλος.

Μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«….Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, ποτέ δεν διεκδικήσαμε τίποτε πέραν της ελευθερίας μας. Είμαστε συγχρόνως ένας πονεμένος και αποφασισμένος λαός. Ένας λαός που γνωρίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχική του ακεραιότητα στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η ιστορία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη και συγχρόνως να είμαστε πάντα έτοιμοι. Και αυτό κάνουμε, με λαϊκό φρόνημα υψηλό και Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, εκπαιδευμένες και με σύγχρονο εξοπλισμό. Και η ιστορία πρέπει να διδάσκει φίλους και εχθρούς, πως όποιος μας υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά…..»

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα:

«…Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα βρίσκονται στις πρόσφατες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, για την γενναιότητα που επέδειξαν στην προάσπιση του εναέριου χώρου του αιγαίου , αλλά εκπαιδεύτηκαν και σε άλλα μέρη της γης προκειμένου να χρησιμεύσουν όταν κληθούν στο εθνικό τους χρέος

Είναι χρέος όλων όσων παρουσιάζονται να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την γείτονα χώρα , ότι συνέχιση της αμφισβήτησης και της παραβίασης του εναέριου χώρου της Ελλάδας , θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.

Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες που τιμούμε σήμερα, επιτάσσει να επανακαθορίσουμε τα βήματα μας , προκειμένου να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο , να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα , να σταματήσει η αμφισβήτηση της Θράκης και κυρίως του εναέριου ελληνικού χώρου στο αιγαίο , της υφαλοκρηπίδας και των νησιών μας …»

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η δημοκρατία πάνε μαζί ως διαχρονικές αξίες τονίζοντας:

«…Για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να μην επιστρέψουμε στις αβελτηρίες μας, πρέπει να εγκύψουμε στις διαχρονικές πολιτιστικές μας αξίες και να μην τις επικαλούμαστε απλώς ως άλλοθι. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς με πάθος την πατρίδα σου και τον πολιτισμό της, ιδίως στις δύσκολες στιγμές. Πατριδοκαπηλία είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, για να αναδείξεις ότι, τάχαμου, είσαι άτεγκτος πατριώτης»…

Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα