Ξενάγηση στη Μονή Αγ. Θεοδώρων Ραψάνης

18:08 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με σκοπό την προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής καθώς και τη διάσωση των μνημείων, οι φορείς της τοπικής κοινωνίας της Ραψάνης Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων στις 20 Μαίου και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν και να γνωρίσουν το σημαντικό αυτό Μνημείο της Ραψάνης.

Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του χωριού, μέσα σε πυκνό δάσος βαλανιδιάς και κρανιάς, 1200 στρεμμάτων περίπου. Το σημερινό καθολικό κτίστηκε στα 1778 στη θέση παλαιότερου βυζαντινού

και τοιχογραφήθηκε την ίδια περίοδο από ζωγράφους με άριστη θεολογική και καλλιτεχνική κατάρτιση, οι οποίοι ακολούθησαν την παράδοση αλλά παράλληλα υιοθέτησαν και νεωτερικά στοιχεία. Το αρχιτεκτόνημα καθώς και οι τοιχογραφίες του με το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα, σχεδόν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ακμής της Ραψάνης τις τελευταίες δεκαετίες του 18 ου αι.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης και η Τοπική Κοινότητα, θα τελεστεί Θεία λειτουργία στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων και θα ακολουθήσει ξενάγηση (στις 10π.μ.) στο χώρο από την αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Να σημειωθεί πως με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το έργο για την αποκατάσταση της σκεπής στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων, θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 60.000 ευρώ.

Ο Ραψανιώτης αρχιτέκτονας κ. Παναγιώτης Δουμακής σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανέλαβε τη σύνταξη μελέτης για την επισκευή και αποκατάσταση της Μονής, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την απόφαση 141996/16017/3069/3-6-2014.
Δικαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μία προσπάθεια πολλών ετών, η οποία ξεκίνησε ήδη από το 2006, με όλα τα Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου που είχαν κινητοποιηθεί με στόχο να γίνει γνωστό το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς.

Η έγκριση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του Μνημείου το οποίο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής ακμής της Ραψάνης τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αι. δίνει την ελπίδα ότι η ανάδειξή του θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και ευκαιρία ανάπτυξης για τη Ραψάνη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα