Έντονα αντιδρά η Άγκυρα στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας

16:41 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να προμηθεύσει με βαρέα όπλα την Κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG συριακή προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ,

την Τουρκία και την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον.

«Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Νουρεντίν Τσανικλί είχε δηλώσει: «ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε από τη Λιθουανία την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν κούρδοι μαχητές στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία».

«Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του σε πεδίο βολής στη Λιθουανία.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες του Σεργκέϊ Λαβρόφ με τον Ντόναλντ Τράμπ και τον Ρέξ Τίλλερσον στην Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ, ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:

Τουρκία: Λάθος η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα