Θεατρική παράσταση στα «κόκκινα φανάρια» της Χίου

15:58 10/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη »Η πρώτη φλέβα» διασκεύασε και σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη στην ομώνυμη παράσταση που από την τετάρτη και μέχρι αύριο Σάββατο, 11 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί στην Οδό Δρομοκαϊτη στη Χίο, έξω από το Μπαρ »Νυχτοπούλι», υπό την αιγίδα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Πρόκειται για τη γειτονιά με τα… «κόκκινα φανάρια» στη Χίο, όπου το μπαρ «νυχτοπούλι» αποτελεί μέρος του σκηνικού και τα μπαλκόνια του γίνονται μέρος του σκηνικού, μαζί με το γειτονικό μπαρ «γατάκια».

Το αδιαχώρητο από τους θεατές, στα στενά

δρομάκια που διαφορετικά βιαστικά τα προσπερνούν οι διαβάτες.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο, στο Cafe-Bar, Cabaret του ιστορικού Hotel Loux στην Τρούμπα του Πειραιά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ATLAS.


Η »πρώτη φλέβα» (εκδόθηκε την άνοιξη του 2016 από τον εκδοτικό οίκο Εστία) αποτελεί τη λογοτεχνική καταγραφή προφορικής συνέντευξης-συνομιλίας του συγγραφέα με τα δύο πρόσωπα ήρωες του βιβλίου. Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους.
Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στην Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του ’60 έως και τη δεκαετία του ’80.
Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες.
Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη έχοντας τόσο κοινές ζωές και τελικά μια σύνδεση μεταξύ τους μεταφυσική.
Τι μας κάνει να μένουμε τόσο βαθιά μόνοι μας; Τι ενώνει τις ζωές μας και εμείς το αγνοούμε; Πως παραδινόμαστε στην λειψή και ανάπηρη ζωή μας νιώθοντας νικητές και δικαιωμένοι; Γιατί ο έρωτας δεν ευτυχεί να υπάρχει ολοκληρωτικός, μεταμορφωτικός, παρά τον τεμαχίζουμε τον ακρωτηριάζουμε και τελικά διαστρέφουμε την λειτουργία του; Γιατί το σεξ γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας τόσο βαθιά που να είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ;

Συντελεστές Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Αρκαδία Ψάλτη Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη
Ενδυματολογική-σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά Ερμηνεύουν : Γιώργος Σταυριανός, Αρκαδία Ψάλτη
Αφίσα: Κάκια Κωνσταντινάκη
Φωτογραφίες: Θάνος Τσάκαλος
Οργάνωση παραγωγής : ΑΜΚΕ αγγελοπετριά
Τίτλος: Η πρώτη φλέβα Χώρος : Οδός Δρομοκαϊτη (πρώτη πάροδος Απλωταριάς) Μέρες και ώρες παραστάσεων : Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων : 10 ευρώ.
Προπώληση Βιβλιοπωλείο Πυξίδα Διάρκεια : 60′

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα