Θ. Φωτίου: Δεν κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα (video)

17:26 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να κοπούν τα προνοιακά επιδόματα ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση θα παραταθεί, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που αφορά περισσότερους από 700.000 πολίτες, οι οποίοι

διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Απορρόφηση παροχών από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Μέχρι το τέλος του έτους παρατείνονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το πρόγραμμα που μέχρι στιγμής έχει καλύψει τις ανάγκες 405.000 πολιτών πρόκειται να παραταθεί για τους δήμους εκείνους που δεν θα επιλεχθούν στη δεύτερη πιλοτική φάση εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Έτσι, όλοι όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση σίτισης μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, επιδότηση ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τα μέσα Ιουλίου και μετά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης πρόκειται να εφαρμοστεί σε 30 δήμους από τις 13 περιφέρειες όλης της χώρας, με βάση τους επίσημους δείκτες φτώχειας και ανεργίας.

Πρόκειται να απορροφήσει μία σειρά προνοιακών παροχών όπως το ΕΚΑΣ, και αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2017.

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά στον εξορθολογισμό όλων των προνοιακών επιδομάτων, καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κοπούν κοινωνικά επιδόματα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα αφορά περισσότερους από 700.000 πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Θα περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, η οποία θα δίνεται κατά 50% μέσω χρεωστικής κάρτας, στο πρότυπο της κάρτας σίτισης, και το υπόλοιπο 50% σε ρευστό.

Θα προβλέπει, επίσης, την πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (π.χ. επιδότηση ενοικίου – στέγασης), και την προώθηση του 10% του συνόλου των δικαιούχων σε θέσεις απασχόλησης μέσα από διαδικασίες επανένταξης.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες ανά πάσα στιγμή, βάσει του εισοδήματός τους το τελευταίο εξάμηνο.

Παράλληλα, πρόκειται να προκηρυχθούν μέσω ΕΣΠΑ, 1.400 νέες θέσεις εργασίας για τη στελέχωση των νέων δομών φτώχειας. Για τις θέσεις αυτές θα δοθεί ειδική πριμοδότηση σε εκείνους που εργάζονταν σε κοινωνικές δομές που λειτουργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

The post Θ. Φωτίου: Δεν κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα