Μήνυμα εμπιστοσύνης για τράπεζες απέστειλε η Γιωρκάτζη

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα αρχίσει να επιλύεται σε 3 με 5 χρόνια.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank,

στη Λευκωσία, η κ. Γιωρκάζτη ανέφερε ακόμη ότι έρευνα που διενεργεί η Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κύριος λόγος αύξησης των ΜΕΔ στην Κύπρο είναι η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος πολιτών.

Ωστόσο, σημείωσε, «φαίνεται ότι ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο μέρος των νοικοκυριών δεν αποπλήρωνε (ή ακόμη δεν αποπληρώνει) τα δάνεια του παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το πράξει με σχετικά διαχειρίσιμο βαθμό δυσκολίας».Αυτό, πρόσθεσε η Διοικήτρια της Κεντρικής, τείνει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα ποσοστό χρεωστών που επιλέγει την οδό της μη αποπληρωμής των δανείων τους στη βάση στρατηγικής (strategic default).

Το να κατανοείς την χρηματοοικονομική δυνατότητα των χρεωστών είναι κλειδί για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών και συνετών πολιτικών και για τον περαιτέρω χειρισμό των στρατηγικών για την αναδιάρθρωση δανείων, ανέφερε.

Επίλυση των ΜΕΔ σε με οροφή τα 5 χρόνια

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η οικονομική ανάκαμψη είναι η πιο σημαντική εξέλιξη.Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ο ορίζοντας «για να αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα των ΜΕΔ εκτιμάται να είναι μεταξύ 3 και 5 χρόνων».

Υπό την ιδιότητά μου ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη «επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και τις μελλοντικές προοπτικές του».

Έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, παρά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων τον Απρίλιο του 2015 οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών συνέχισαν να σταθεροποιούνται και στο τέλος Απριλίου 2016 κατέγραψαν αύξηση €2 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2013, φτάνοντας τα €49,1 δισ.

Η εξάρτηση από τον ELA έχει μειωθεί στα €3,3 δισ. το τέλος Μαρτίου 2016, από €3,8 δισ. το τέλος του 2015 και €11,2 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

Αυτές οι θετικές τάσεις, είπε, «αντικατοπτρίζονται επίσης στα περιθώρια ρευστότητας των τραπεζών που στο τέλος Μαρτίου 2016 ήταν 5% πιο ψηλά απ` ότι στο τέλος του 2014», ανέφερε.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμη ότι η Κεντρική παρακολουθεί στενά το ρυθμό αναδιαρθρώσεων των τραπεζών μέσω της συμμόρφωσής τους με τέσσερις συγκεκριμένους δείκτες.

Οι αριθμοί για τα ΜΕΔ "μιλούν"

Παρά τα αυξημένα ποσοστά των ΜΕΔ, ανέφερε, οι ανοδικές τάσεις έχουν σταματήσει και τώρα παρατηρούμε μια σταθεροποίηση, ενώ οι ενδείξεις είναι ότι οι η τάση σύντομα θα αναστραφεί.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 2016 τα ΜΕΔ ήταν €26,8 δισ. σε σχέση με €27,3 δισ. το τέλος του 2014, είπε. Σ` αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται €10,9 δισ. που σχετίζεται με δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί αλλά δεν έχει αλλάξει ακόμη ο ορισμός τους καθώς δεν έχει περάσει το διάστημα των 12 μηνών που απαιτείται, εξήγησε.

Τα τελευταία τρίμηνα, πρόσθεσε, έχει επιταχυνθεί και ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ, με τις αναδιαρθρώσεις να φτάνουν τα €14,2 δισ στο τέλος του Φεβρουαρίου φέτος σε σχέση με 12,9 δισ. στο τέλος του 2014.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, είπε η κ. Γιωρκάτζη ότι ο μέσος όρος των δάνειων τα οποία δεν εμφανίζουν πρόβλημα από τότε που αναδιαρθρώθηκαν, από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχει βελτιωθεί σε 76% κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα