Τα γαλλικά start up σε τροχιά ανάπτυξης

10:17 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Είναι η Γαλλία η χώρα των start up; Ίσως όχι ακόμα, αλλά φαίνεται να είναι ήδη στον σωστό δρόμο. Oι δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι υποδομές, η κρατική χρηματοδότηση και βέβαια τα ταλέντα επισπεύδουν την δυναμική αυτή. Διαπιστώνεται πραγματικά μια «έκρηξη» των νέων νεοφυών αυτών επιχειρήσεων που στοχεύουν στο μέλλον μέσω καινοτόμων λύσεων και προϊόντων.

Τι είναι όμως ένα start up; Πρόκειται για μια νέα εταιρεία

που επιχειρεί κάτι καινοτόμο και που στοχεύει σε ταχεία ανάπτυξη. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Το μοντέλο μιας τέτοιας επιχείρησης είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές, κάτι που είναι σημαντικό καθώς 8 στα 10 νεοφυείς επιχειρήσεις αποτυγχάνουν μέσα σε ένα έτος από την ίδρυσή τους.

Το γαλλικό πρόγραμμα French Tech

Το 2013, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε το πρόγραμμα French Tech που απευθύνεται σε επιχειρηματίες, επενδυτές, μηχανικούς, σχεδιαστές, προγραμματιστές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσιους φορείς και ερευνητικά ιδρύματα και που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια καινοτόμο πολιτική που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει και να αναδείξει στο εσωτερικό και εξωτερικό της Γαλλίας, το οικοσύστημα των γαλλικών σταρτ απ.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα εθνικό δίκτυο που παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει ήδη επιχειρηματική κουλτούρα, μηχανισμοί στήριξης και πηγές χρηματοδότησης. Η Τουλούζη, το Μονπελιέ, η Αιξ και η Μασσαλία, η Γκρενόμπλ, το Μπορντό, η Λιλ, η Λυών, η Νάντη, η Ρεν, η Βρέστη, η Νορμανδία, η Λωρραίνη και η Γαλλική Ριβιέρα, είναι οι 13 γαλλικές μητροπόλεις που φέρουν την ετικέτα French Tech.

Η Τουλούζη θέλει να γίνει η Σίλικον Βάλλεϋ του Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT)

Το Παρίσι είναι η πόλη που φιλοξενεί περίπου τα μισά γαλλικά σταρτ απ ενώ η Τουλούζη ακολουθεί δεύτερη με νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες όπως η αεροναυπηγική, το IOT, τα αγροτικά προϊόντα, την υγεία, την συνεργατική οικονομία και τον τουρισμό.

Με ένα οικοσύστημα που απαριθμεί 1.500 νεοφυείς επιχειρήσεις, εργαστήρια και φυτώρια νέων ταλέντων, η Τουλούζη φιλοδοξεί να γίνει το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον χώρο του ΙοΤ. Για παράδειγμα, το IoT Valley, φιλοξενεί 35 καινοτόμες επιχειρήσεις και στόχος του είναι να δημιουργήσει μια πανεπιστημιούπολη αφιερωμένη στο ΙοΤ.

Τα γαλλικά start up ως εξαγώγιμο προϊόν

Φέτος, 178 γαλλικά start up συμμετείχαν στην μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας του κόσμου, το Consumer Electronics Show, CES στο Λας Βέγκας. Το 45% των επιχειρήσεων αυτών, δραστηριοποιείται στον χώρο των ΙοΤ, το 20% στην ασφάλεια και τις υποδομές, το 17% στον τομέα της υγείας και της βιο-τεχνολογίας, το 9% στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το μάρκετινγκ, και το 9% στον αθλητισμό και τα χόμπι. 30 γαλλικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έκθεση αυτή κέρδισαν το βραβείο CES Innovation ενώ η εταιρία Nebo κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη εφαρμογή στον κόσμο!

Start up και αγορά εργασίας

Η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τα πάντα στο πέρασμά της και όπως είναι φυσικό, ο ερχομός των νέων τεχνολογιών επηρεάζει και τον χώρο της εργασίας με πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα να εκλείπουν και να αντικαθίστανται με νέα. Ο ψηφιακός χώρος αντιπροσωπεύει χιλιάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Γαλλία και είναι ένας από τους τομείς που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις.

Πρωτοβουλίες και προγράμματα όπως είναι το French Tech δίνουν την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες της να σκεφθούν διαφορετικά και να εφεύρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Η φιλοσοφία του σταρτ απ βασίζεται στην καινοτομία και την συνεργασία και πολλές νέες επιχειρήσεις που καταφέρνουν να διεκδικήσουν την θέση τους στη αγορά αποτελούν απόδειξη ότι μια καινοτόμος ιδέα σε συνδυασμό με την υποστήριξη και χρηματοδότηση, μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Πηγές:

Keywords
Τυχαία Θέματα