Με ανακούφιση υποδέχθηκε η Ευρώπη τη νίκη του Μαρκ Ρούτε

10:17 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δηλώνει ότι η νίκη αυτή είναι ένδειξη πως η Ολλανδία απορρίπτει τον λαϊκισμό. Αυτή η εκλογική κούρσα θεωρήθηκε ως crash test για την υποστήριξη στα εθνικιστικά κόμματα που έχουν κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη. Συγχαρητήρια μηνύματα και tweets από Ευρωπαίους ηγέτες και η αντίδραση της Τουρκίας. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ρούτε.

Η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία

έλαβε τέλος και το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό.

Ολλανδία: Ρούτε, ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών (video)

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν την εκλογική νίκη του Μαρκ Ρούτε ως ένδειξη για το πώς θα σταθούν τα λαϊκιστικά κόμματα στις εκλογές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαρκ Ρούτε: Εργένης φιλελεύθερος και πενηντάρης

Επόμενος εκλογικός σταθμός για την Ευρώπη είναι η Γαλλία όπου τον επόμενο μήνα θα εκλέξει νέο πρόεδρο, ενώ οι εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.

Οι 28 αποχρώσεις των ολλανδικών εκλογών (άρθρο)

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει καμία διαφορά, πρόκειται για την ίδια νοοτροπία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του φιλελεύθερου κόμματος του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, νικητή στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, και του «φασίστα» Γκέερτ Βίλντερς.

«Κοιτάξτε, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και του φασίστα Βίλντερς, πρόκειται για την ίδια νοοτροπία», δήλωσε ο Τσαβούσολγου, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας.

«Πού πάτε; Πού οδηγείτε την Ευρώπη; Έχετε αρχίσει να αποσυνθέτετε την Ευρώπη και να την οδηγείτε στον γκρεμό», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Σύντομα θα ξεσπάσουν θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρετίζει την «ψήφο κατά των εξτρεμιστών»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη «σαφή νίκη», χαιρετίζοντας τη «ψήφο κατά των εξτρεμιστών». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών», ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

.@JunckerEU just spoke with @markrutte, congratulated him on clear victory: "A vote for Europe, a vote against extremists". #DutchElections

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) March 15, 2017

Συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Μαρκ Ρούτε

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Kanzlerin #Merkel hat @markrutte telefonisch gratuliert. "Ich freue mich auf weiter gute Zusammenarbeit als Freunde, Nachbarn, Europäer."

— Steffen Seibert (@RegSprecher) March 15, 2017

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα. «Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Nederland oh Nederland jij bent een kampioen!Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!

— Peter Altmaier (@peteraltmaier) March 15, 2017

Ολάντ: Καθαρή νίκη κατά του εξτρεμισμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Συγχαρητήρια του Γάλλου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν» με την ψήφο τους την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Félicitations aux Néerlandais d'avoir enrayé la montée de l'extrême droite. Volonté de travailler à une Europe plus forte.

— Jean-Marc Ayrault (@jeanmarcayrault) March 15, 2017

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ρούτε

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε με τον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μαρκ Ρούτε, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χρονιά που ο λαϊκισμός θα ηττηθεί στην Ευρώπη

Τα συγχαρητήριά του στον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μάρκ Ρούτε έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια Μαρκ Ρούτε. Το 2017 θα είναι η χρονιά που ο λαϊκισμός θα ηττηθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» έγραψε o πρόεδρος της ΝΔ.

Congratulations @markrutte. 2017 will be the year were populism will be defeated in Europe, including Greece. #DutchElection

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) March 16, 2017

Γεννηματά: Νίκης της Ευρώπης και της Δημοκρατίας

Νίκη για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία, χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, με σχόλιό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών αποτελούν νίκη για την Ευρώπη, νίκη για τη Δημοκρατία. Η ήττα του ακροδεξιού εθνολαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα. Η ενδυνάμωση των προοδευτικών δυνάμεων αναγκαιότητα» σημειώνει, στο σχόλιό της, η κ. Γεννηματά.

Ποτάμι: Ελπιδοφόρο μήνυμα σε όσους πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη

«Οι Ολλανδοί χθες έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε αυτούς που πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη. H ήττα της ακροδεξιάς ελπίζουμε να σηματοδοτεί την αντιστροφή του ευρωσκεπτικιστικού κύματος των τελευταίων χρόνων.

Αυτό προσδοκούμε ότι θα δείξουν οι κάλπες και σε Γαλλία και Γερμανία. Η κατάσταση όμως δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ξαναδούν τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και να προχωρήσουν με πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ενοποίησης. Η απάντηση στην περιχαράκωση που ζητούν οι κάθε είδους εξτρεμιστές, είναι η περισσότερη Ευρώπη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα