Τα χημικά της Συρίας και το Κυπριακό στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

15:20 14/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Οι διπλωματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την πρόσφατη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου για το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με το θέμα της καταστροφής το χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, ήταν το αντικείμενο της ενημέρωσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής από των Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.«Στόχος μας είναι να αναδεικνύεται πάντα το κυπριακό
πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Η λύση» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να προστατεύει τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένη σε ένα ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος- μέλος του ΟΗΕ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ομοσπονδιακό κράτος που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια», προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανήκει στις ηγεσίες των δύο Κοινοτήτων, σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευτοκράτος (ή "ψευδοκράτος";)».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση όλων η διασφάλιση των προϋποθέσεων ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης και συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «την τύχη του, ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους Κύπριους πολίτες».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και των σχετικών ανησυχιών της κοινής γνώμης δηλώνοντας τα εξής: Παρουσίασα στους εκπροσώπους των κομμάτων και στα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε διπλωματικά πολιτικά και τεχνικά, προκειμένου να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.

Γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λύση του Κυπριακού με ενωμένη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, επίσης, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου και ζήτησε να δοθεί στα κόμματα το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση, καθώς και να σταματήσει η βραδυπορία στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής δέσμευσης, που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες, για σύσταση διακομματικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για τη διεκδίκηση του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της απειλής για τη Μεσόγειο από την καταστροφή των χημικών της Συρίας ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Σε ό,τι αφορά στα χημικά όπλα εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, καθώς τα πιο τοξικά και επικίνδυνα χημικά όπλα θα εξουδετερωθούν εν πλω μέσα στη Μεσόγειο, κοντά στην Κρήτη. Ζητήσαμε αυτή η διαδικασία να γίνει έξω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, πολύ περισσότερο που χρησιμοποιείται μια μέθοδος που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα και που αυτό γίνεται πάνω σε πλοίο και όχι σε χερσαίο έδαφος, καθώς σειρά χωρών έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν αυτήν τη διαδικασία».

Την πρώτη τους επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα θα πραγματοποιήσουν, την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνάντησή τους.

Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Οι δύο διαπραγματευτές θα συναντηθούν, αντίστοιχα, με τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη σημερινή συνάντησή τους, οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι συζήτησαν την ατζέντα και τη μεθοδολογία των συνομιλιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα