Συνεργασία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας με το Παν/μιο Μακεδονίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

12:11 14/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Μεταπτυχιακές εργασίες με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς - Ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στη βόρεια Ελλάδα. Η ενεργοποίηση μιας τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στη βόρεια Ελλάδα προωθείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και με εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής.
Σημειώνεται πως αντίστοιχη γραμμή λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες
στην Αθήνα και ήδη έχει καταγράψει έναν εντυπωσιακό αριθμό καταγγελιών από απλούς πολίτες που δεν είχαν πού αλλού να αποτανθούν.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Χάρρυ Παπαπανάγο, η διαφθορά εξακολουθεί να επιβαρύνει τη χώρα. Είτε πρόκειται για κάποιο δίπλωμα οδήγησης επί πληρωμή, είτε για το γνωστό "φακελάκι" σε νοσοκομειακούς γιατρούς, είτε για την εμπλοκή φοιτητών στην εκλογή καθηγητών ή πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, είτε ακόμη για την αγορά ενός προϊόντος χωρίς απόδειξη, το αποτέλεσμα είναι η ενθάρρυνση της λειτουργίας της παραοικονομίας που σε τελευταία ανάλυση κάνει κακό στην τσέπη του καταναλωτή.

Παραθέτοντας στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας και ερευνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρει ότι στην Ελλάδα το κόστος της διαφθοράς εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η διαφθορά επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 10%. Παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, το 28% των Ελλήνων πολιτών, το 2013 αναγκάστηκε να δωροδοκήσει κάποια δημόσια υπηρεσία προκειμένου να του δώσει προσοχή.

Στο πλαίσιο του αγώνα της καταπολέμησης της διαφθοράς μέσα από εκπαιδευτικούς φορείς, βραβεύονται σήμερα Παρασκευή, έξι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναγνωρίζοντα ςμε αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες τους για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου εργασιών για τη διαφθορά στην Ουκρανία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία κατά την παρακολούθηση του αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος "Πολιτικές και οικονομικές σπουδές στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη" του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα