Τα άμεσα μέτρα και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της ΕΥΑΘ

15:30 16/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον «οδικό χάρτη» με τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις τις οποίες έχει ήδη σχεδιάσει να υλοποιήσει η ΕΥΑΘ Α.Ε., παρουσίασε η διοίκησή της στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Πρόκειται για δράσεις που αφορούν τόσο στο θέμα της επάρκειας του παρεχόμενου ύδατος στο Πολεοδομικό, όσο και στο θέμα της

ποιοτικής παρακολούθησής του.
«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία της άμεσης παρακολούθησης όλων των έργων που αφορούν στην εξασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, με σημεία αιχμής την επέκταση του διυλιστηρίου και το σύστημα τηλεελέγχου – SCADA τα οποία και προχωρούν. Ενημερωθήκαμε επίσης για το σχέδιο διαχείρισης δικτύων και το master plan νερού της ΕΥΑΘ, καθώς και για την ολοκλήρωση διαδικασιών και διαθεσιμότητας εξοπλισμού που εξασφαλίζουν την ποιότητά του. Ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την προετοιμασία Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης, τις δομές πολιτικής προστασίας, τα σώματα ασφαλείας. Θετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί σε συνεργασία της ΕΥΑΘ με τις υγειονομικές μονάδες», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.
«Το σχέδιο ασφάλειας νερού θα περιέχει σενάρια για την αντιμετώπιση πιθανών βλαβών και στο διυλιστήριο και στο δίκτυο της Αραβησσού: σκοπός μας είναι σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθή διαχείριση της ελλειμματικής υδροδότησης -με στόχευση ειδικών περιοχών και κρίσιμων ‘βρόγχων’ στο δίκτυο, για παράδειγμα- και η άμεση επισκευή της βλάβης. Κεντρική πολιτική μας ευθύνη είναι η εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού για όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πάντα μιας δημόσιας και αποτελεσματικής ΕΥΑΘ», κατέληξε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος.

«Αποτελεί αγωνία και στόχο μας να μην ξαναζήσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης προβλήματα παρόμοια με εκείνα των ημερών πριν το Πάσχα. Μαζί με τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, συναντηθήκαμε σήμερα στο Μακεδονίας -Θράκης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και συζητήσαμε για την πορεία των εργασιών και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Χωρίς να αποποιούμαστε τις ευθύνες και χωρίς να παραμένουμε απλά και μόνο καταγγελτικοί, αναλαμβάνουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Θεσσαλονίκης. Επαναλαμβάνω, οι συμπολίτες μας πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι υπάρχουν οι άνθρωποι και η πολιτική βούληση να προσφέρουμε στη Θεσσαλονίκη και σε όλους τους συμπολίτες μας αυτό που τους αξίζει και τους ανήκει», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, «η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, ένα έργο – ανάσα για την πόλη, αναμένεται να έχει προκηρυχθεί εντός του 2018, δεδομένου και του καλού κλίματος συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία αναμένεται η απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ».
Άμεσα, ωστόσο, η ΕΥΑΘ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της:
• θα εφαρμόσει πρόγραμμα ανίχνευσης και αποτύπωσης αφανών διαρροών σε όλο το μήκος του αγωγού της Αραβησσού με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων. Ήδη, στις αρχές Μαρτίου (05-08/03/2018) ολοκληρώθηκε σχετική πετυχημένη πιλοτική δοκιμή στο εσωτερικό δίκτυο σε συνεργασία με την εταιρεία UTILIS, που περιλάμβανε την εφαρμογή εξειδικευμένης μεθοδολογίας της εταιρείας για την ανίχνευση αφανών διαρροών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων radar, σε συνδυασμό με ειδικές συσκευές ανίχνευσης (γεώφωνα). Η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις στον αγωγό της Αραβησσού.
• έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου, συμπληρωματικού συστήματος τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης (SCADA) του δικτύου ύδρευσης. Το έργο «Τηλεέλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ» έχει ήδη εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΚΜ με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα βοηθήσει αφενός στην καταμέτρηση της ποσότητας του νερού των διαρροών στο δίκτυο και αφετέρου στον έλεγχο και τη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού στις υπο-περιοχές του Πολεοδομικού.
• θα αναλάβει τον συντονισμό, με σειρά επαφών, όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, δήμοι, Πυροσβεστική κ.ά.) για τη διαμόρφωση κοινού σχεδίου δράσης και τη λήψη επειγόντων μέτρων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της πρόσφατης βλάβης. Ειδικά για τους δήμους και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα υπάρξει καταγραφή αναγκών και οικονομική ενίσχυση για τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται σε περιπτώσεις ελλειμματικής υδροδότησης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ΕΥΑΘ, κατά την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, στα βασικά μέτρα των οποίων περιλαμβάνονται και τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού, έλαβε ενεργό μέρος με ειδική επιστημονική κι ερευνητική ομάδα, η οποία και συνεργάστηκε τόσο με τα στελέχη της μελετητικής ομάδας – υπεύθυνης για την αναθεώρηση όσο και με τα αντίστοιχα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) και κατέθεσε και τις δικές της προτάσεις.

Πηγή ΕΥΑΘ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα