Συστήνεται ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη θέση της FRONTEX

22:23 5/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το θέμα της πλήρους αναθεώρησης της εντολής της FRONTEX και της μετονομασίας του σε Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συζητήθηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Η συζήτηση, έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Η πολιτική συμφωνία για Ευρωπαϊκή

Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι μια απτή επιτυχία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά τεχνικά όργανα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε με βάση την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός ευρωβουλευτής Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ) και η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Σε αντίθεση με την FRONTEX που βασιζόταν σε εθελοντική και συχνά ανεπαρκή βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο νέος Οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τέλος τους ευρωβουλευτές, να ψηφίσουν την Τετάρτη σε πρώτη ανάγνωση, την πρόταση κανονισμού, ώστε να επιταχυνθεί και η διαδικασία τελικής έγκρισης από το Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα