Σύσκεψη για το πρόβλημα στέγασης των Ρομά Σοφάδων

08:47 29/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα προβλήματα στέγασης των Ρομά του Δήμου Σοφάδων, τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, επικεντρωμένη κυρίως στην ανάπτυξη συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, αλλά και στην αναγκαιότητα συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.
Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, στο πλαίσιο του έργου της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, για την σταθερή ανάπτυξη συνεργασιών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολιστικών

παρεμβάσεων στους δήμους όπου διαβιούν οι Έλληνες Ρομά, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος και η ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου.
Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Σοφάδων υπάρχουν δυο πολυπληθείς οικισμοί, ο παλιός(σχεδόν ενσωματωμένος με τον βασικό ιστό της πόλης) και ο νέος (συγκρότημα εργατικών κατοικιών έξω από τον βασικό ιστό της πόλης), και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός τους αποτελεί το 50% και πλέον του πληθυσμού της πόλης των Σοφάδων. Ο παλιός οικισμός σοφάδων χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελείται από 3.500-4.500 χιλιάδες κατοίκους σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων με 800- 1000 περίπου οικογένειες. Ο δεύτερος οικισμός ο οποίος μετονομάστηκε σε Νέα Ζωή αποτελείτε από 94 κατοικίες στις οποίες ζουν πάνω από 160 πολύτεκνες οικογένειες με 450 -501 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 2011.

Ο Παναγιώτης Χαρίτος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Ρομά του Δήμου Σοφάδων,απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης- κοινωνικός λειτουργός, σε άρθρο του για τα προβλήματα στέγασης των Ρομά, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το στεγαστικό ζήτημα αποτελεί κύριο πρόβλημα καθώς η μεγάλη πλειονότητα στεγάζεται σε καταλύματα πρόχειρης κατασκευής. Στο παλιό οικισμό Σοφάδων διαβιούν περισσότερες από 1000 Πολυμελείς, Πολύτεκνες και Άπορες-΄Αστεγες Οικογένειες. Ο παλιός οικισμός έχει έκταση διακοσίων (240) στρεμμάτων τα οποία είναι αγορασμένα από δημότες Ρομά και ανήκουν στην ιδιοκτησία τους. Τα εκατόν εξήντα (160) περίπου στρέμματα είναι στην μέση του οικισμού είναι στο σχέδιο πόλεως, τα εκτός σχεδίου πόλεως είναι ανατολικά και δυτικά του οικισμού. Στα βόρεια του οικισμού είναι η συνέχεια του Δήμου Σοφάδων, και τα νότια του οικισμού ο περιφερειακός δρόμος. Στα εκτός σχεδίου πόλεως υπάρχουν πάνω από 120 αυτοσχέδιες παράγκες και μερικά σπίτια. Στα εντός σχεδίου πόλεως υπάρχουν αρκετά σπίτια που έγιναν με νόμιμο τρόπο, αλλά υπάρχουν και σπίτια που δεν έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια είτε γιατί χτίστηκαν την δεκαετία του ’50 είτε γιατί οι ιδιοκτήτες είχαν την οικονομική δύναμη να χτίσουν μονό παράγκες. Οι συνθήκες διαβίωσής, παραμένοντας σε ποσοστό 80% σε λυόμενα, παράγκες, καλύβια και γενικώς καταλύματα πρόχειρης κατασκευής, συνωστισμένοι, χωρίς τις βασικές τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, αποτελούν εμπόδιο για την αξιοπρεπή διαβίωσή και την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Στα περίχωρα του παλιού οικισμού Σοφάδων προς την πλευρά του δημοτικού γηπέδου – σταδίου Σοφάδων υπάρχει μια μεγάλη περιοχή-έκταση εκτός σχεδίου πόλεως που χαρακτηριστικέ με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σοφάδων ως χώρου πρασίνου με 80-90 κατοικίες, χωρίς σύστημα ύδρευσης νερού, ηλεκτροφωτισμού και φως-ρεύματος, ενυπάρχει παντελώς έλλειψης υποδομών, χωρίς κοινοχρήστους χώρους, δρόμους, αποχέτευση, κάδους απορριμμάτων και σε γενικές γραμμές στερείται βασικών αναγκών και υποδομών.
Επίσης από τη πλευρά που είναι ο ποταμός Σοφαδίτης υπάρχει μια ακόμα περιοχή με 40 οικογένειες του παλιού οικισμού η οποία φαίνεται στο πολεοδομικό σχέδιο του δήμου λευκή περιοχή, που δεν έχει τις οικιστικές προϋποθέσεις κατοικήσιμης περιοχής, καθώς στερείται βασικών υποδομών και δομών, δεν έχει ούτε πεζοδρόμια ούτε είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ύδρευσης πόσιμου νερού, σύστημα αποχέτευσης, ούτε κολόνες-στύλους για ρεύμα. Στερούνται οποιασδήποτε υποδομής ύδρευσης, ηλεκτροδότησης ή αποχέτευσης, ενώ τα καταλύματα δεν εξασφαλίζουν ούτε τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής διαβίωσης. Η ύπαρξη στοιχειωδών ανέσεων που έχει πλέον εξασφαλιστεί στο γενικό πληθυσμό, ακόμα και στις αγροτικές περιοχές, αποτελεί αντίθετα οξύ πρόβλημα για τα νοικοκυριά Ρομά, όχι μόνο στα κελύφη που δεν συνιστούν κανονική κατοικία (καλύβια, τσαντίρια), αλλά ακόμα και στα σπίτια τα οποία αποτελούν συχνά εξέλιξη καλυβιών, αυθαίρετων κατασκευών. Κατά κοινή ομολογία, δύσκολα, αν όχι αδύνατο, θα ήταν να αντεπιτεθεί κανείς στην άποψη, ο τσιγγάνικος πληθυσμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η διαχείριση του προβλήματος για το Δήμο Σοφάδων θα είναι ανεξέλεγκτη, αν τώρα εμείς που αποφασίσουμε για τη γενική πολιτική τοπικών υποθέσεων του Δήμου, δεν λάβουμε άμεσα μέτρα στεγαστικής αρωγής, μέσα από μοντέλα βιώσιμης κατοικίας σε βιώσιμη, ασφαλή και λειτουργική κατοίκηση φοβάμαι πολύ πως στις επόμενες γενιές και στα επόμενα χρόνια θα παραδώσουμε έναν δήμο προβληματικό με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες, εντάσεις και πολιτικές ταραχές. Μόνο που τότε θα είναι αρκετά δύσκολο και μη διαχειρίσιμο ως επικίνδυνο για την τοπική κοινωνία των Σοφάδων να δώσει λύσει στο πρόβλημα διαμέσου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να βρεθούν τρόποι επίλυσης, συμβίωσης και εξισορρόπησης με το μείζον ζήτημα της στέγασης των Τσιγγάνων.. «

Keywords
Τυχαία Θέματα