Σύσκεψη από την Ύπατη Αρμοστεία στα Τρίκαλα για την βελτίωση της καθημερινότητας των προσφύγων

09:43 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήρεμα κυλούσαν όλα στη συζήτηση για την συνδρομή αλληλέγγυων και εθελοντών στη βελτίωση της ζωής των προσφύγων στον καταυλισμό του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στα Τρίκαλα, με έμφαση στην καθημερινότητά τους (να πάνε τα παιδιά στον κινηματογράφο, να γίνει λαχανόκηπος, να απασχολούνται για μία ώρα την εβδομάδα τα παιδιά από κάποιον δημιουργικά, κ.λπ.)….μέχρι που τέθηκε το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Στην σύσκεψη, που συγκάλεσε χθες το βράδυ η Ύπατη Αρμοστεία

στα Τρίκαλα, μεταξύ εθελοντών, αλληλέγγυων και μελών της Αρμοστείας, εκείνο που διαφάνηκε είναι ότι κάποιοι από τους εθελοντές δεν ήθελαν να ανοίξει το ζήτημα και να συζητηθεί, ή τουλάχιστον αν επρόκειτο να συζητηθεί αυτό να γίνει σε μία κατεύθυνση προσαρμογής στα δεδομένα που δίνει το υπουργείο Παιδείας και η Ευρώπη γενικότερα.

Μικροένταση προκλήθηκε όταν προτάθηκε να συζητηθεί επίσημα και οργανωμένα το θέμα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Να κληθούν δηλαδή να πάρουν θέση επί του δικαιώματος ή μη των παιδιών των προσφύγων να έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση όλοι οι συμμετέχοντες στην σχολική κοινότητα, από τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων μέχρι τους δασκάλους και τους συλλόγους γονέων.

Κρίθηκε από μερίδα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ότι δεν είναι ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία και ότι, αντιθέτως, θα έπρεπε να απασχολούν τη σύσκεψη απλά και πρακτικά ζητήματα, όπως το να γίνει λαχανόκηπος εντός του καταυλισμού, να μπορούν τα παιδιά, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων να παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες, να έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά για κάποιες ώρες εντός του καταυλισμού, να καταγραφούν οι ελλείψεις σε ρουχισμό, τρόφιμα και να καλυφθούν, κ.λπ.

Εξάλλου, εξαρχής τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας περιέγραψαν τους στόχους σε σχέση με τον καταυλισμό και την τοπική κοινωνία, ως μία προσπάθεια να καταστεί η πόλη των Τρικάλων πρότυπο στην συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες. «Να βγουν οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό και να συναναστραφούν με τους ανθρώπους της πόλης» και «να μπουν οι Τρικαλινοί στον καταυλισμό ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες ζωής των προσφύγων», ήταν οι δύο φράσεις που περιγράφουν τους στόχους που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία σε σχέση με τους πρόσφυγες στα Τρίκαλα.

Επίσης, κυρίως τα μέλη των εθελοντών του δήμου στάθηκαν στην βελτίωση της καθημερινότητας των προσφύγων ως προς τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των ίδιων και ως προς τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ρούχα, παπούτσια, κ.λπ. Το θέμα της διατροφής των μικρών παιδιών, κυρίως των βρεφών έθεσε αλληλέγγυα στην χθεσινή σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν βρέφη που δεν τρέφονται σωστά, διότι δεν προβλέπεται στο μενού αλεσμένη τροφή.

Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας κατέγραψαν τα προβλήματα που διατυπώθηκαν και δεσμεύτηκαν να πιέσουν ώστε να δοθούν λύσεις.

Παρόντες στη σύσκεψη και πρόσφυγες από τον καταυλισμό του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, οι οποίοι δήλωσαν μετ’ επιτάσεως ότι δεν θέλουν ελεημοσύνη και χρήματα, αντιθέτως, επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Οι περισσότεροι πάντως από τον καταυλισμό έχουν αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με Τρικαλινούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα