ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Σκληρά αντεργατικά μέτρα

12:01 30/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

“Η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα σχέδια των λίγων και οικονομικά ισχυρών προσπαθεί να αξιοποιήσει την πανδημία του κορωνοιού για να επιτεθεί στους εργαζόμενους και σε όλους τους κοινωνικά ασθενέστερους” υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Παραλλήλως, και πλην της ασκούμενης κριτικής κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση του κορωνοϊού σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως

έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία και για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων.
Σε άλλο σημείο, της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά: στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην ανυπαρξία πολιτικών ενίσχυσης του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό (παρά τις συνθήκες της πανδημίας), στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα προκύψουν αν υπερψηφιστούν σε λίγες μέρες στην Βουλή τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια, μαζί με την αναμενόμενη κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας από την βαθιά κρίση του τουριστικού κλάδου και των υπολοίπων τομέων της Οικονομίας, που όλα δείχνουν πως η υπολειτουργία τους θα συνεχιστεί για καιρό, αναδεικνύεται η προφανής ανάγκη για ταξική ενότητα των εργαζομένων και όλων των κοινωνικά ασθενέστερων, με στόχο την αποτροπή των αντεργατικών νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και την υιοθέτηση πολιτικών για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.
Και η ανακοίνωση καταλήγει με τις προτεινόμενες πολιτικές, που περιγράφονται με τον τίτλο “Μένουμε Όρθιοι” στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας πρόκειται για δέκα προτάσεις:
1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
10. Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα