Συρία: Βολές Μόσχας κατά Τουρκίας για «κλειστά σύνορα»

10:24 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ενδεχόμενο κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

« Συζητήθηκε και η στάση της Τουρκίας που κρατά κλειστά τα σύνορα με τη Συρία », επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Μόσχας, η οποία και επιβεβαιώνει τουλάχιστον τέσσερις παραβιάσεις της εκεχειρίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε

κουρδικές περιοχές, αναζητούν καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι από το Χαλέπι της βόρειας Συρίας, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Syrian Observatory for Human Rights), υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει συνεχώς έδαφος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αναστέλλονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη

Καταγγέλλοντας αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών κυρίως στο μέτωπο των πιέσεων στον Μπασάρ Αλ Ασαντ για πολιτική μετάβαση, παραιτείται από εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες της Γενεύης, ο Μοχάμαντ Άλους, σύμφωνα με τον οποίο «έμειναν αναπάντητες και οι εκκλήσεις για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές».

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν ανακοίνωσαν ημερομηνία επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας πάντως, ότι η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων HNC ανέστειλε τη συμμετοχή της, ώσπου να αλλάξει η κατάσταση στο έδαφος.

Την πρόθεση του να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ανακοίνωσε και ο ανώτατος διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αντικαταστάθηκε.

Το θάνατο Αυστραλού που πολεμούσε κατά του Ισλαμικού κράτους ανακοίνωσε η κουρδική πολιτοφυλακή, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 42χρονου δημοσιογράφου, που κρατείται όμηρος στη Συρία».

Ενα χρόνο από την εξαφάνιση του, η οργάνωση Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα στη Συρία, φέρεται να δημοσιοποίησε φωτογραφία στο διαδίκτυο, με τον όμηρο να κρατάει σημείωμα γραμμένο στα ιαπωνικά. «Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία», έγραφε το μήνυμα με την υπογραφή «Τζαμπέι Γιασούντα».

Ιράκ: Αντεπίθεση κατά ΙΚ στη Φαλούτζα

Σε αντίθεση με την προέλαση στη βόρεια Συρία, το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στο Ιράκ, καθώς επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης εισήλθαν στην πόλη Φαλούτζα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: Telegraph, Japan Times

The post Συρία: Βολές Μόσχας κατά Τουρκίας για «κλειστά σύνορα» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα