Συνεργασία με όλους θέλει ο Βέμπερ – Να διευκρινίσει τη θέση του ζητά από το ΕΛΚ ο Μακρόν

13:30 7/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επιθυμία του να συνεργασθεί με όλους, περιλαμβανομένου του Ιταλού Ματέο Σαλβίνι και του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν, εκφράζει σε συνέντευξή του στη La Stampa ο Γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οφείλουμε να εργασθούμε με όλους και να ακούσουμε όλους για να βρούμε ένα κοινό όραμα», δηλώνει ο Βέμπερ.

Όπως υπογραμμίζει, «ας μην ξεχνάμε ότι το σημείο εκκίνησης του Brexit είναι η απόφαση του Κάμερον να βγει από το ΕΛΚ», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κύριο σχηματισμό που συνασπίζει τη δεξιά και την κεντροδεξιά

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του οποίου ηγείται ο Βέμπερ.

Ο Βίκτορ Ορμπάν και το κόμμα του, το FIDESZ, είναι μέλη του ΕΛΚ. Ο λόγος και η πολιτική του Ούγγρου ηγέτη εναντίον της μετανάστευσης και οι πολύ επικριτικές απόψεις του έναντι της ΕΕ τον έχουν κάνει πρότυπο για τους ευρωπαϊκούς ακροδεξιούς σχηματισμούς, με πρώτη τη Λέγκα στην Ιταλία, της οποίας ηγείται ο Σαλβίνι.

Ταύτιση απόψεων Όρμπαν και Σαλβίνι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Αυτός ο τελευταίος συνάντησε τον «ήρωά» του Ορμπάν την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο, όπου οι δύο άνδρες προσδιόρισαν τον Γάλλο πρόεδρο ως τον κύριο αντίπαλό τους ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Βαυαρός, ηλικίας 46 ετών και προερχόμενος από τη βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), τη δεξιά πτέρυγα των Γερμανών συντηρητικών που είναι αδελφό κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έλαβε την Τετάρτη τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον ερχόμενο Μάιο επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο Βέμπερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Βιέννη, έλαβε και την υποστήριξη του συντηρητικού αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μακρόν: Δεν παραχωρώ τίποτα στους εθνικιστές – Είμαι ο κύριος αντίπαλος των Ορμπάν-Σαλβίνι

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να «διευκρινίσει τη θέση του».

Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν, δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το Λουξεμβούργο, όπως γράφει το Spiegel.

Η Μέρκελ είναι «απολύτως στην πλευρά της προόδου» σημείωσε ο Εμ. Μακρόν. Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. «Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα. Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» πρόσθεσε ο Μακρόν.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα