Συνέδριο της ΕΕΠΕ για την 8ετία της ελληνικής & ευρωπαϊκής κρίσης

08:12 18/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Eυρωπαϊκή και ελληνική πολιτική στην οκταετία της κρίσης-Τάσεις και Προοπτικές» είναι ο τίτλος του 11ο ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης, που θα λάβει χώρα 19 και 20 Απριλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το βασικό θέμα του φετινού συνεδρίου της ΕΕΠΕ θα αποτελέσει η ανάλυση της 8ετούς ελληνικής οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και η προβληματική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στην ίδια περίοδο.

Τα ελλείμματα και οι στρεβλώσεις της θεσμικής οργάνωσης της ΕΕ και της

Ο.Ν.Ε., η επανεμφάνιση του εθνικισμού σε ένα πλαίσιο πύκνωσης των προσφυγικών ροών, η περιθωριοποίηση της κοινοτικής αλληλεγγύης, η εθνοκεντρικού τύπου εργαλειοποίηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, οι επιπτώσεις του Brexit και της εκλογής Trump στις ΗΠΑ, οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την Ευρώπη που επικρατεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η στάση του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Ευρώπη, η ισχυρή παρουσία εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων σχεδόν σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, η γεωστρατηγική θέση της ΕΕ και οι προοπτικές του διεθνούς ρόλου της, ειδικά μετά την εμφάνιση απομονωτικών πολιτικών στις ΗΠΑ και την αποσταθεροποίηση του μουσουλμανικού κόσμου είναι θέματα που θα συζητηθούν το διήμερο από περίπου 70 πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες που θα κάνουν ανάλογες εισηγήσεις.

Ενδεικτικά, οι θεματικές ενότητες του φετινού συνεδρίου της ΕΕΠΕ θα περιλάβουν ζητήματα όπως: -Oι συνέπειες και προοπτικές της αλλαγής του μεταπολεμικού οικονομικοκοινωνικού παραδείγματος: από την κεϋνσιανή συναίνεση και τις νέο-κεϋνσιανές παραλλαγές της, στο νεοφιλελευθερισμό -Οι θεσμικές αναδιαρθρώσεις και κοινωνικές ασυμμετρίες: Η αρχιτεκτονική της Συνθήκης του Μάαστριχτ και οι επιπτώσεις της -Η ταλάντευση της ενοποιημένης Γερμανίας μεταξύ Δύσης και Μεσευρώπης. Τυχαία, ή συνειδητή ηγεμονία; Τα όρια και τα αδιέξοδα της γερμανικής ηγεμονίας -Η σχέση του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο. Προβληματική συμβίωση, ή λανθάνουσα άρνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης; -Το προσφυγικό ζήτημα. Υβριδικά σχήματα οικονομικού εθνικισμού – νεοεθνικισμού. Η υπονόμευση της κοινωνικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – Η συζήτηση για το τέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και του μεταπολεμικού δυτικού ατλαντικού συστήματος. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση σε σταυροδρόμι -Η κρίση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου. Η κοινωνική βόμβα της δανειακής εξάρτησης -Το Brexit και η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη -Το κοινό νόμισμα και η Ελλάδα: μία δύσκολη, ή μία αδύνατη σχέση -Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων επιτήρησης και οικονομικής προσαρμογής: κρίσιμες μετατοπίσεις στις διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης, στις κοινοβουλευτικές λειτουργίες και στη διακυβέρνηση -Οι πολιτισμικοί όροι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη συγκυρία της κρίσης: επίσημες και ανεπίσημες πρακτικές μνήμης, χρήση των ιστορικών αναλογιών στη δημόσια ιστορία, στερεότυπα και συλλογικές ταυτότητες

Π.Π.

Το πλήρες πρόγραμμα του 11ου Συνεδρίου της ΕΕΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα