Κομοτηνή: Πατά γερά ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και συνεχίζει

07:51 18/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια θετική χορευτική χρονιά ήταν για τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής (ΜΟΚ) και την νέα διοίκηση του η φετινή. Παλιά και νέα μέλη έδωσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Στέφανο Κούκλαρη την στήριξη που ήταν απαραίτητη για να υπάρξει δημιουργία και συνέχεια.

«Οι παραδοσιακοί χοροί έλκουν. Τα μικρά παιδιά, με την καθοδήγηση των γονιών τους, μυούνται στα βήματα της παράδοσης. «Όσο μεγαλώνουν, τόσο η ενασχόληση με την παράδοση και τους χορούς είναι δική τους επιλογή

κι όχι των γονιών τους » δηλώνει ο κος Κούκλαρης μιλώντας για τους μαθητές- μέλη των πέντε παιδικών χορευτικών τμημάτων, των δύο ενηλίκων και του ενός παραστάσεων, το οποίο εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κρίση δεν επηρέασε αρνητικά την συμμετοχή. Ο αριθμός των χορευτών παραμένει ίδιος. Εκείνο που προκάλεσε και ήταν θετικό ήταν η ενδυνάμωση της εθελοντικής προσφοράς. Τα τελευταία χρόνια πολλά γίνονται εξ ιδίων. «Προσφέρουν μόνοι τους και προσφέρουν εθελοντικά, βοήθεια, εργασία, στήριξη. Τα λεφτά μπορεί να λείπουν η αγάπη όμως δεν απουσιάζει. Έτσι, ό,τι γίνεται είναι πάντα θετικό. Όταν κάτι γίνεται με αγάπη, τότε όλες οι ατέλειες και τα κενά καλύπτονται. Χρειάζεται αγάπη και μεράκι, όλα τα άλλα έρχονται.» δηλώνει ο νεαρός πρόεδρος που μιλά πάντα με αγάπη κι ενθουσιασμό για τον Μ.Ο.Κ.

Όσον αφορά στο Λαογραφικό Μουσείο του ΜΟΚ, αυτό είναι επισκέψιμο καθημερινά. Σ’ αυτόν τον χώρο υλοποιείται ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων της Ροδόπης. Καθημερινά δύο με τρεις τάξεις σχολείων, από το Σεπτέμβριο επισκέπτονται το μουσείο παρακολουθώντας το πρόγραμμα που αγκάλιασε η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση και έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το Μάιο και θα συνεχιστεί με νέες ιδέες και του χρόνου. «Η παράδοση, η ιστορία, ο πολιτισμός είναι ό,τι μας έμεινε την περίοδο της κρίσης. Κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα ζωντανή. Το βλέπουμε και σε μικρούς οικισμούς, οι οποίοι ζωντανεύουν και με ένα πανηγύρι μόνο.» καταλήγει ο κος Κούκλαρης έχοντας ζήσει πολλές φορές τέτοιες στιγμές.
Φώτο: Στέφανος Κούκλαρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα