Συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης του Σαρωνικού

18:00 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντολή για τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης στα δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία που εκτελούν δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Η επιθεώρηση θα γίνει σε όλους τους τομείς και αφορά πλοία, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ή εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί. Εν τω μεταξύ, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο αναμένεται, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, το δεξαμενόπλοιο «Lassea», προκειμένου να αδειάσει τα καύσιμα που απάντλησε από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ

ΙΙ».

Στο «Lassea» εντοπίστηκε ποσότητα λαθραίων καυσίμων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα δικαστήρια Πειραιά ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός με διώξεις για παραβίαση του τελωνειακού κώδικα.
Η διαδικασία απάντλησης πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης, αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο θα προσεγγίσει για απάντληση το δεξαμενόπλοιο «Aegean breeze I» και όχι το δεξαμενόπλοιο «NEDA» όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε σήμερα εντολή στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων για τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης στα δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία, που εκτελούν πλόες στο εσωτερικό. Η επιθεώρηση θα γίνει σε όλους τους τομείς και αφορά πλοία, τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων, έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ή εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί.
Επίσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα ΕΛΠΕ, το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» πριν βυθιστεί είχε φορτώσει 1.819 τόνους από τα ΕΛΠΕ, παρουσία του τελωνείου, και αυτά τα καύσιμα προορίζονταν για τέσσερα συγκεκριμένα πλοία, σύμφωνα με αυτά που υπάρχουν στα χαρτιά.

Χθες, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας για το θέμα τη βύθισης του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και τη ρύπανση που πρκλήθηκε στις παράκτιες περιοχές.

Το προεδρείο της ΠΕΝΕΝ, σε ανακοίνωσή του, σημείωσε «το ελληνικό κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δεν έχουν επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας περιβαλλοντολογικής μόλυνσης και αυτό αφορά τόσο σε πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και σε κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που καθιστά τη χώρα ανήμπορη να ανταπεξέλθει στις ευθύνες της για μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση».
Ταυτόχρονα, διατυπώθηκαν οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ που αφορούν την «επείγουσα ανάγκη να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, μηχανολογικός-κατασκευαστικός κ.λπ,, σε όλα τα μικρά σκάφη που εκτελούν μεταφορές μέσα στη χώρα (δ/ξ-φορτηγά-εφοδιαστικά κ.λπ.), με σκοπό να αντιμετωπισθούν προβλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα τους».

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο πήραν ο πλοίαρχος και πρώτος μηχανικός του «Lassea»

Αύριο αναμένεται να επαναληφθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η εκδίκαση της υπόθεσης για τα λαθραία καύσιμα που φέρεται να έχει εντοπίσει το λιμενικό σώμα στο δεξαμενόπλοιο «Lassea», καθώς στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν οι τέσσερις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας από το λιμενικό σώμα και την τελωνειακή αρχή.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση κατηγορούνται ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου που κρατούνται από χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο -που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα είχαν βρεθεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά στις δεξαμενές έρματος- είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, νοτιοδυτικά της Αταλάντης.
Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης του πλοιάρχου του πλοίου έως τώρα δεν έχουν προσδιοριστεί οι ποσότητες των πετρελαιοειδών μιγμάτων που βρέθηκαν στις δεξαμενές έρματος του πλοίου και τα οποία έχουν αποσταλεί μετά από δειγματοληψία για ανάλυση.
Στον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό του «Lassea», έχει ήδη έχει ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.
To «Lassea» αναμένεται να εισέλθει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής προκειμένου να αδειάσει τα 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών που απαντλήθηκαν από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό, νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μετρήσεις από το ωκεανογραφικό του ΕΛΚΕΘΕ-Κουρουμπλής: Εισαγγελική παρέμβαση για επιτάχυνση διαδικασιών (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα