Διευκρινίσεις για την Καταλονία (ανταπόκριση)

17:31 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Δώρας Μακρή ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ισπανία

Στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας θα γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις ως την 1η Οκτωβρίου.

Τόσο από όσους υπεραμύνονται του δημοψηφίσματος και της απόσχισης κρατώντας την Εστελάδα, όσο κι απ’ όσους κρατούν την ισπανική σημαία και είναι υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία.

Όλες οι συγκεντρώσεις είναι ως τώρα ειρηνικές, με

συνθήματα, μουσικές και τραγούδια. Γίνονται σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Καταλονίας και η κάθε συγκέντρωση μικρή ή μεγάλη έχει διαφορετικό στόχο.

Άλλες για να διαδηλώσουν κατά των συλλήψεων των 14 συνεργατών των μελών της τοπικής κυβέρνησης.

Άλλες γίνονται για να υπερασπιστούν τους δημάρχους της περιοχής τους καθώς όπως είναι γνωστό έχουν κληθεί σήμερα να καταθέσουν στον ανακριτή για την απόφασή τους να ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 700 δήμαρχοι σε σύνολο 974 έχουν λάβει την απόφαση αυτή. Και ναι μεν είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτό αλλά αποτελούν μόνο το 43% του πληθυσμού της Καταλονίας.

Ήδη η καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει με τον γνωστό τρόπο αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι. Χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη ειδοποιηθεί με εγκύκλιο να διατηρούν την ψυχραιμία τους στις συγκεντρώσεις, να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών και επ´ ουδενί να προχωρήσουν σε ενέργειες εναντίον των συγκεντρωμένων παρά μόνον εάν βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Στην ουσία , η δικαστική εξουσία χθες ξήλωσε τον οργανωτικό μηχανισμό του δημοψηφίσματος, δεν γνωρίζουμε σε ποιες- ακόμα-ενέργειες θα προχωρήσει.

Ταυτόχρονα εκπρόσωποι διαφόρων κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου (Unidos Podemos, ERC, Compromís, PNV, En comú Podem κ.α.) ζητούν την απελευθέρωση των 14 συλληφθέντων.

Το σημαντικό είναι ότι οι φωνές για διάλογο όλο και πληθαίνουν γιατί ο κόσμος στους δρόμους απαιτεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα