Συνεχίζεται το διήμερο αφιέρωμα στο 41ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

12:09 13/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται το διήμερο Αφιέρωμα στο 41ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, στις 9:00 μ.μ., από την Κινηματογραφική Κοινότητα Ν.Ιωνίας, του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ. Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της μικρού μήκους εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας

και του εξωτερικού.

Εδώ και δεκαεπτά πλέον χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα ‘μακρύ ταξίδι’ επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το «μικρό».

Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Σερβία, η Ιταλία, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 60 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μεταξύ των οποίων και ο Βόλος έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.

Η θέση του Φεστιβάλ Δράμας στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο, ως το κορυφαίο φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των ‘ταξιδιών’ του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών.

2η ημέρα Πέμπτη 14 Μαίου 2019

Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν
The silence of the dying fish
Μυθοπλασία/Fiction, 19΄, 2018
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης
(Διεθνές Τμήμα)
Ειδικό Βραβείο
Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ένα πρωί, καθ’ οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Ύστερα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΚΑΤΟΣ
Με την πρώτη του ταινία, “Ανάδρομος”, συμμετείχε στα Φεστιβάλ Δράμας και Νυχτών Πρεμιέρας. Με τη δεύτερη ταινία του, “Zero star hotel”, κέρδισε στον διαγωνισμό “What’s next?” του Φεστιβάλ του Sundance και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute, ενώ το σενάριο της τελευταίας του ταινίας, “Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν”, συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand και στη Nisi Masa.

Τέταρτος τοίχος
Fourth wall
Ντοκιμαντέρ/Documentary, 10΄, 2018
Ειδικό Βραβείο Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή
Ο τέταρτος τοίχος αποτελεί την αδιόρατη πλευρά του κοινωνικού ιστού, που μοιάζει αμετάβλητος, έχοντας ως μόνη διαφορά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ένας κόσμος που αναπαράγεται για να παράγει, επιβιώνοντας μάλλον ενστικτωδώς. Η ταινία βασίζεται πάνω στις σημειώσεις ενός οδοιπορικού που διήρκεσε δέκα μήνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Derby, με πτυχίο Film Studies and Broadcast Media. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, “Spectrum”, συμμετείχε στο φεστιβάλ της Δράμας και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Διακρίθηκε με ειδική μνεία στο Interfilm – Berlin International Short Film Festival το 2015.

Ave Eva
Μυθοπλασία/Fiction, 13΄, 2018
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Adriano Mantova
Όλα κυλάνε ομαλά μέχρι τη στιγμή που η Εύα πετυχαίνει τους γονείς της να κάνουν έρωτα. Το θέαμα αυτό, δυσβάσταχτα άγνωστο, μυστήριο και βίαιο, της προκαλεί τρόμο και περιέργεια ταυτόχρονα. Από εδώ και πέρα η Εύα θα ζει μέσα από τις φαντασιώσεις της, προσπαθώντας να αποτρέψει τον υποτιθέμενο ερχομό του νέου παιδιού.

OLIWIA TWARDOWSKA
Γεννήθηκε στο Λότζ της Πολωνίας και τελείωσε την Σχολή Κινηματογράφου του Α.Π.Θ, αποκτώντας πτυχίο Σκηνοθεσίας. Συνεργάζεται με την ιταλική τηλεόραση RAI 5 όπου σκηνοθετεί και κινηματογραφεί μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Από το 2014 συνεργάζεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

Άρια
Aria
Έλληνες του Κόσμου/Greeks of the World, Μυθοπλασία/Fiction, 14΄, 2017
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ
Αθήνα, σήμερα. Η δεκαεξάχρονη Άρια εργάζεται τα απογεύματα στο σουβλατζίδικο του Τζίμυ και περιμένει με ανυπομονησία για ένα μάθημα οδήγησης με τον πατέρα της.
ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Γεννημένη στη Λεμεσό, είναι βραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Σκηνοθεσία με υποτροφία στο NYU Tisch School of the Arts. Οι ταινίες της «Σεμέλη» και «Άρια» έχουν προβληθεί σε αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ ταινιών σε όλο το κόσμο, όπως το Φεστιβάλ Βερολίνου, το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο, τη Μόστρα της Βενετίας και το Sundance.

Πολυέλαιος
Chandelier
Σπουδαστική Ταινία/Student Film, Μυθοπλασία/Fiction, 10΄, 2018
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας
Ο Ευμένης Νολάκης, αξιωματικός του στρατού, βρίσκεται παγιδευμένος σ’ ένα σκοτεινό κουτί. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για το φέρετρό του, ανήμερα της κηδείας του. Αναπόφευκτα θα έρθει ενώπιος ενωπίω με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του, για τον τελικό απολογισμό. Κι οι ανατροπές είναι προ των πυλών…του Άδη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΛΑΡΟΣ
Ζει και εργάζεται στη Αθήνα. Είναι εισηγητής σεμιναρίου στις βασικές τεχνικές του φιλμ 8mm, 16mm και 35mm, στα εργαστήρια του Κινηματογραφικού Τομέα (ΠΟΦΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο «Πολυέλαιος» αποτελεί την πτυχιακή του εργασία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Παράγωγη βίντεο, οπτικοακουστικά μέσα και κινούμενα γραφικά» που ακολουθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μόλλυ 6 με 8
Molly 6 to 8
Μυθοπλασία/Fiction, 18΄, 2018
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
στη Σοφία Κόκκαλη
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
Μέσα της δεκαετίας του ’60. Ένα ραντεβού ανάμεσα στον Σπόρο και στην Μόλλυ, το κορίτσι των 6 με 8 από τα χρόνια της εφηβείας του. Μία συνάντηση που θα φέρει στην επιφάνεια χαμένα όνειρα και ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Ένας γλυκόπικρος αποχαιρετισμός σε μια ολόκληρη εποχή.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1987.Από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει εργαστεί ως διευθυντής παραγωγής, script supervisor και βοηθός σκηνοθέτη σε δεκάδες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, όπως και σε διαφημιστικά σποτ.

Νάρκη
Torpor
Μυθοπλασία/Fiction, 22΄, 2018
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»
Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC στον Γιάννη Σίμο
Στις γειτονιές του φόβου, οι κάτοικοι ψάχνουν τους δικούς τους «ήρωες». Τα σώματα πειθαρχούνται, οι επιθυμίες καταστέλλονται και ο Αλέξανδρος παραμένει ένα παιδί της ηλικίας του, κόντρα στις επιταγές των καιρών, της κοινωνίας και – κυρίως- του πατέρα του. Ο Αλέξανδρος θα κληθεί να αφήσει πίσω του για πάντα τον έφηβο εαυτό του και να πάρει θέση σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, σε ένα παρόν που άλλοι διαμόρφωσαν γι’ εκείνον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου και μαθηματικά στο ΕΚΠΑ. Η ταινία «Νάρκη» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροφιλμ 2017» της ΕΡΤ και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και είναι η πρώτη του ταινία.

Quidnunc
Έλληνες του Κόσμου/ Greeks of the World, Μυθοπλασία/ Fiction, 26΄, 2017
Εύφημος Μνεία
Η Melanie αποφασίζει να τερματίσει τη ζωή της μόνη της σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όταν ακούει ξαφνικά την κραυγή μιας γυναίκας για βοήθεια στο διπλανό δωμάτιο. Αποφασίζει να ερευνήσει.
ΧΑΡΗΣ ΑΓΙΩΤΗΣ
Είναι 32 χρονών, σκηνοθέτης και σεναριογράφος από την Κύπρο. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τρείς ταινίες μικρού μήκους.

Έκτορας Μαλό – Η τελευταία μέρα της χρονιάς
Hector Malot – The last day of the year
Μυθοπλασία/Fiction, 25΄, 2018

Αργυρός Διόνυσος
Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει σε κανέναν: περπατώντας στην έρημο, μαθαίνει πώς είναι άρρωστη. Υποκρίνεται ότι δεν την νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της;

ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι σεναριογράφος/σκηνοθέτης της οποίας η δουλειά περιστρέφεται γύρω από μη παραδοσιακές οικογενειακές δομές και τις συνέπειές τους, την ενηλικίωση και το όνειρο. Η κινηματογραφική της γλώσσα συμπεριλαμβάνει την ανακάλυψη ποίησης σε- φαινομενικά- κοινότυπες συνθήκες, καθώς και συγκεκριμένη διαχείριση του χρόνου.

www.ert.gr

Keywords
διημερο, φεστιβαλ, δηπεθε, ελλαδα, αιγυπτος, κυπρος, αθηνα, θεσσαλονικη, βολος, dying, star, euro, derby, film, media, berlin, festival, adriano, μυστήριο, rai, world, school, φιλμ, ηρακλειο, κρητη, script, εκπα, ΕΡΤ, fiction, ert, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ντινος κατσουριδης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα του παιδιού, επιθυμιες, βιντεο, γερμανια, δουλεια, εκπα, εργασια, ιταλια, κοντρα, ντοκιμαντερ, ονειρα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, ταινιες, τηλεοραση, star, βοηθεια, βρισκεται, γλωσσα, γονεις, δηπεθε, ευα, αιθουσα, εποχη, επιτυχια, ζωη, ζωης, ειδος, φιλμ, μαθηματικα, μηνες, μυστήριο, μνεια, παντα, παιδι, πεθανε, πεμπτη, περιβαλλον, πρωι, πτυχιο, πτυχιακη, ραντεβου, σερβια, σεναριο, συντομα, σκηνοθεσια, σοφια, στεγη γραμματων και τεχνων, τοιχος, τοροντο, φεγγαρι, adriano, αγνωστο, berlin, dying, derby, δωματιο, euro, festival, fiction, film, καρδια, media, μοιαζει, rai, school, script, σωματα, βοηθος, world
Τυχαία Θέματα