Συνεχίζεται η απαξίωση των θεσμοθετημένων οργάνων της Περιφέρειας καταγγέλλει η Μ. Νικολάρα

12:03 8/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για συστηματική τακτική απαξίωσης από την Περιφερειακή αρχή των θεσμοθετημένων οργάνων της, καταγγέλλει η περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή Μαρία Νικολάρα. Ειδικά για την Επιτροπή Διαβούλευσης , ενός οργάνου από τα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της, που έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη των νησιών, η κυρία Νικολάρα τονίζει ότι η Περιφερειακή αρχή υποβαθμίζει και απαξιώνει παρά τις εδώ και ένα χρόνο επισημάνσεις.

Όπως

αναφέρει η κυρία Νικολάρα:

«Συνεδρίασε χτες 6/2/18 η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης επί του σχεδίου προγράμματος προτεινόμενων έργων για το 2018, όπως προτάθηκε από την Περιφερειακή Αρχή. Η έγκριση του σχεδίου από την ΠΕΔ , είναι υποχρεωτικό στάδιο, πριν το πρόγραμμα εισαχθεί για έγκριση απ το Π.Σ

Αν κάποιος παρακολουθούσε την συνεδρίαση θα αντιλαμβανόταν πλήρως τι εννοούμε κάθε φορά που ασκούμε κριτική στην Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο για την έλλειψη σεβασμού και την απαξίωση ,αλλά αντίθετα την μη αξιοποίηση ενός θεσμοθετημένου οργάνου που έχει εισηγητικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες αλλά και δυνατότητες παρέμβασης στον σχεδιασμό. Ενός οργάνου από τα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της.

Σύμφωνα με το νόμο ‘’στο όργανο προεδρεύει ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης που ορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του. Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης:

α) Εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας.

β) Γνωμοδοτεί ως προς θέματα γενικότερου περιφερειακού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το περιφερειακό συμβούλιο ή τον περιφερειάρχη.

γ) Εξετάζει τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια τουλάχιστον μια φορά ανά τρίμηνο και διατυπώνει τη γνώμη της για τα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η σύγκλησή της γίνεται με πρόσκληση του προέδρου της, η οποία κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από συζήτηση στην οποία αναγράφονται όλες οι γνώμες των μελών της.’’

Τι απ όλα αυτά έγινε χτες? α. απουσίαζε η Περιφερειάρχης ή ο/η αναπληρωτής του Αντιπεριφερειάρχης, δηλαδή το όργανο συνεδρίασε χωρίς κάποιον να προεδρεύει και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά !!!

β. Η συνεδρίαση της επιτροπής αρχικά είχε σχεδιαστεί για τις 25 Γενάρη, επειδή ……. δεν είχαν σταλεί οι προσκλήσεις σε όλα τα μέλη και στους επικεφαλείς των Περ. παρατάξεων ,μετά από διαμαρτυρία τους για την παράλειψη αυτή, ακυρώθηκε και επανακαθορίστηκε χωρίς ωστόσο ΚΑΙ ΠΑΛΙ να έχουν σταλεί οι προσκλήσεις σε όλα τα μέλη της επιτροπής…..

γ. Κατόπιν τούτων η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία στην ΠΕ Λέσβου τριών εκπροσώπων φορέων(Επιμελητήριο,Τουριστικοί πράκτορες, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης) , δύο μελών της επιτροπής εκ των πολιτών και δύο Περ. Συμβούλων της αντιπολίτευσης

( Γ.Σπιλάνης ως επικεφαλής παράταξης, Μ.Νικολάρα εκπρόσωπος παράταξης). Στην ΠΕ Χίου ένας εκπρόσωπος φορέα(Ένωση ξενοδόχων) και μία Περ.Σύμβουλος της αντιπολίτευσης (Α. Αργυρούδη επικεφαλής παράταξης) , στην ΠΕ Λήμνου ένα μέλος της επιτροπής εκ των πολιτών. Από τα υπόλοιπα νησιά ουδείς.

Παρόλα αυτά και παρά την κριτική που αναπτύχθηκε για την απαξίωση του οργάνου ,αλλά και την έλλειψη συνεργασίας υπήρξε γόνιμος διάλογος από τους λίγους συμμετέχοντες και κατάθεση προτάσεων.

Πέρσι στην τοποθέτησή μας στο Π.Σ για το σχέδιο του 2017 είχαμε επισημάνει : ΄΄Η συγκρότηση μόλις πριν λίγους μήνες της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην κοινωνία και τους φορείς της να συμμετέχουν , να προτείνουν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο.

Ωστόσο είναι αναγκαία η ενίσχυση της Επιτροπής και του ρόλου της για να είναι ουσιαστικός . Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει με ευθύνη της Περ. Αρχής που οφείλει να την αναδείξει και να την στηρίξει . Εκτός κι αν δεν επιθυμεί ή βλέπει το ρόλο της διεκπεραιωτικά. Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έδειξε τέτοια πρόθεση , υποβαθμίζοντας τελικά το ίδιο το όργανο. Από την άλλη οι κοινωνικοί φορείς , που είναι στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι που είδαμε να παίρνουν πρωτοβουλίες για θέματα όπως το προσφυγικό ή για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας , δείχνουν να ενδιαφέρονται και έχουν άριστη συνεργασία με την Περ. Αρχή. Δεν μένει λοιπόν παρά να συμμετέχουν ενεργά με τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Δυστυχώς από πέρσι δεν άλλαξε τίποτα… Έτσι όμως δεν σχεδιάζεται η ανάπτυξη των νησιών μας και το μέλλον των κατοίκων τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα