Συναυλία – αφιέρωμα στο Ν. Καζαντζάκη

10:17 11/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μια συναυλία αφιερωμένη στο λόγο του Νίκου Καζαντζάκη και στις μουσικές του προτιμήσεις συνεχίζεται απόψε, στις 8:30’ στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου.
Η συναυλία περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο θα ακουστεί ο μελοποιημένος λόγος του Καζαντζάκη, ενώ στο δεύτερο οι μουσικές του προτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, το Ηράκλειο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη

σύνθεση «Τραγουδάκι χωρίς λόγια» για σόλο πιάνο, του Λευτέρη Αλεξίου. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του -homo universalis τον χαρακτηρίζει ο γιός του Στυλιανός Αλεξίου-, άφησε στην περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και πριν, ανεξίτηλο το στίγμα της στην πόλη. Τον Φεβρουάριο του 1926, ο Δημήτρης Μητρόπουλος κατέβηκε στο Ηράκλειο και έπαιξε τα Είκοσι τέσσερα πρελούδια για πιάνο. Μουσικός, άνθρωπος της διανόησης, συγκέντρωνε στο Πατάρι του, το γνωστό Studio, όλη την αφρόκρεμα του πνεύματος. Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άρθουρ Μίλερ, όπως γράφει στο βιβλίο του Ο Κολοσσός του Μαρουσίου, κατέβηκε στο Ηράκλειο και ζήτησε να τον συναντήσει. Δυστυχώς το μουσικό του έργο δεν σώζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα