Ο Δήμος Ζακύνθου για ευρεία σύσκεψη για αντιπυρική περίοδο

15:36 8/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δήμος Ζακύνθου συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων και η οποία είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών τη αντιπυρική περίοδο του 2017.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, πλαισιωμένος από την Αναπληρώτρια Προισταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτιστικής Προστασίας του Δήμου Ζακύνθου, κ. Ασπασία Σούλη.

Προήδρευσε ο νέος συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, ο οποίος

ανέφερε πως είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία των κρατικών φορέων, αλλά και η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Δήμος και αυτές κωδικοποιούνται ως εξής:

«Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις δασικές πυρκαγιές στις 8/5/2017 συνεδρίασε το Σ.Τ.Ο.Π.Π. του Δήμου Ζακύνθου, προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και δράσεων.

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την παραχώρηση μηχανήματος γκρέιτερ-ισοπεδωτήρα, ώστε να διαμορφωθεί και να είναι προσβάσιμο το δασικό οδικό δίκτυο πυρόσβεσης, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί μας το φετινό χειμώνα.

Έχουμε προχωρήσει στον προγραμματισμό έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας της καθιερωμένης ετήσιας επιχορήγησης του Υπουργείου.
Έχουν δοθεί οδηγίες σε Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου και αυτοί ενεργά να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Προσπαθούμε και πιστεύουμε ότι τελικά έχουμε δρομολογήσει την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου, η ανεξέλεγκτη διάθεση των οποίων θα δημιουργούσε πολλές πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Καταθέσαμε πρόταση στα πλαίσια της με αρ. Πρωτ. 311 Πρόσκλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων (κωδ. ΙΟΝ 43) για προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας ύψους 300.000 ευρώ και ελπίζουμε να τύχουμε της χρηματοδότησής της.

Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κλπ) στην επίσπευση αρμοδίως των διαδικασιών έγκρισης των απαιτούμενων έργων.

Αιτούμαστε περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης λόγω των αυξημένων αναγκών από τις συνέπειες στις υποδομές των πλημμυρικών φαινομένων του χειμώνα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ευχή να είναι αποτελεσματικότερη φέτος η πρόληψη και να έχουμε μια ήσυχη αντιπυρική περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα