Συμφωνία Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν για επιτήρηση της εκεχειρίας στη Συρία

16:23 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε τριμερή μηχανισμό που θα επιτηρεί και θα διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με την εκεχειρία στη Συρία, θα αποτρέπει οποιεσδήποτε προκλήσεις και θα καθορίζει πώς ακριβώς θα λειτουργεί η εκεχειρία, συμφώνησαν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, μετά το τέλος των συνομιλιών για τη Συρία στην Αστάνα. Επιτυχημένες οι συνομιλίες για τη συριακή κυβέρνηση, επιφυλάξεις και δυσαρέσκεια από την αντιπολίτευση.

Τεχεράνη, Μόσχα και Άγκυρα ανέφεραν ότι στηρίζουν την προθυμία των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης

να συμμετάσχουν στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, και την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης δήλωσε πως το κείμενο είναι συναινετικό, διευκρινίζοντας πως το καθεστώς θα συνεχίσει την επίθεση στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα ΒΔ της Δαμασκού, όσο η πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην έχει νερό.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε επιφυλάξεις για το τελικό κείμενο, λέγοντας πως οι αντάρτες υπέβαλαν μια ξεχωριστή πρόταση εκεχειρίας.

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Αλούς δήλωσε πως ανέμενε από τη Ρωσία να απαντήσει σε μία εβδομάδα στην πρόταση της αντιπολίτευσης για εκεχειρία, και ότι οι αντάρτες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν, που υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας.

«Το Ιράν ηγείται στρατιωτικών επιθέσεων σε ορισμένες περιοχές και οδηγεί σε αναγκαστικές εκτοπίσεις χιλιάδων Σύρων και προκαλεί αιματοχυσία. Η ανακοίνωση νομιμοποιεί αυτόν τον ρόλο», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα