Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα

16:08 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις αγροτών που διαμαρτύρονται για το φορολογικό, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αύξηση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Απόφαση για δίωρο αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, από τις 17:00 μέχρι τις 19:00 πήραν οι αγρότες της Αιγιαλείας.

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης από τις 18:00 έως τις 20:00 προχωρούν οι αγρότες του Τυρνάβου, ενώ ήδη έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην δρόμο Λάρισας-Αγιάς στο ύψος του Γερακαρίου.

Αγρότες της Ημαθίας ενισχύουν το

μπλόκο τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό.

Στο Ηράκλειο, στον κόμβο Πραιτωρίων οι αγρότες μοιράζουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στα Χανιά στα Μεγάλα Χωράφια.

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν την Τρίτη και την Τετάρτη αγρότες από τον Έβρο ως και τη Φθιώτιδα για να αποφασίσουν τη μορφή που θα έχουν οι δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Μεγάλη έξοδο με τα τρακτέρ τους ετοιμάζουν οι Θεσσαλοί αγρότες την Πέμπτη και θα κατευθυνθούν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας.

Την Παρασκευή αναμένεται νέα σύσκεψη από τους αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών, ενώ το Σάββατο προγραμματίζουν σύσκεψη οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Ήδη έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αφορμή και τις πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες έχασαν πολλά ζώα.

Ζητούν ενισχύσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αποκατάσταση των αδικιών σε σχέση με την εξισωτική που μειώθηκε ως και 50%, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και αυτονόμηση του ΟΓΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω ελαφρύνσεις με τον αγροτικό κόσμο, αν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής και κλείσει θετικά ο προϋπολογισμός του 2017» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στην πρωϊνή ζώνη της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, χρονοδιάγραμμα πληρωμών έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2014 (148 εκατ. Ευρώ) θα πληρωθούν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, όπως και η ειδική στήριξη στην καλλιέργεια βάμβακος έτους 2016 (170 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα