Συλλαλητήριο και δυναμικές δράσεις από τη Συμμαχία για το νερό για την μην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού

20:56 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις όπως συλλαλητήρια, παρεμβάσεις σε δημοτικό συμβούλιο και Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ θα απαντήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Συμμαχία για το Νερό στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή εκδήλωση-συζήτηση για το Βιολογικό παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, και πολιτών.
Στην τοποθέτησή της το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ και πρόεδρος Εργαζομένων στο Σωματείο Νερού Δράμας Σταυρούλα Συμεωνίδου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα

ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού της Δράμας ενώ ανέφερε ότι και σε άλλες ΔΕΥΑ έχει δοθεί σε ιδιώτες η διαχείριση και λειτουργία βιολογικών. “Να το γνωρίζετε ότι αν ο Βιολογικός σας περάσει σε ιδιώτη αυτό θα συμπαρασύρει όλες τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Βόλου έχει κοστίσει πολλά χρήματα και αυτά θα πέσουν βορά στα χέρια των ιδιωτών». Ανέφερε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα “έτοιμα φιλέτα” που δημιουργήθηκαν πριν κάποια χρόνια γιατί το κεντρικό κράτος δεν μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στους πολίτες και δημιούργησε τις ΔΕΥΑ που τώρα απαξιώνει για να πουλήσει σε ιδιώτες.

Επιπλέον ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η ιδιωτικοποίηση του νερού, αποτελεί ένα αποτυχημένο πείραμα. “Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε 237 πόλεις σε 37 χώρες, που έχουν πάρει το νερό πίσω στα χέρια τους. Το καλύτερο μοντέλο είναι κάθε τόπος να διαχειρίζεται το νερό του» συμπλήρωσε.
Για τις ΔΕΥΑ δήλωσε πως «τα 30 χρόνια που λειτουργούν, έχουν δείξει δείγματα υπερβολικής προστασίας του περιβάλλοντος, διασφάλισης δημόσιας υγείας, λειτούργησαν σαν δομές αναπτυξιακές, καθώς έφεραν πολλά χρήματα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που τα επένδυσαν στο τόπο τους και κινήθηκε μια ολόκληρη αλυσίδα εργαζομένων. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον αγώνα των πολιτών. Όπου οι πολίτες ξεκίνησαν πρωτοβουλίες για να σώσουν το νερό, στο τέλος νίκησαν».

Το μέλος της Συμμαχίας για το Νερό, Μαρία Τεχνοπούλου έκανε μία εκτεταμένη αναφορά στο ιστορικό του Βιολογικού και επισήμανε απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες αυτής της πόλης, ώστε να τοποθετηθούν στο θέμα μετά και την ανοιχτή τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτη για παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του σε ιδιώτες. “Εμείς ως Συμμαχία για το Νερό εδώ και δυο μήνες δραστηριοποιούμαστε ενάντια στην όποια ιδιωτικοποίηση είτε μέρους είτε όλης της ΔΕΥΑΜΒ και βέβαια αυτό που απαιτούμε, είναι να σταματήσει άμεσα η ρύπανση του Παγασητικού. Δεν θα υποδείξουμε εμείς πως θα γίνει αφού υπάρχουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν τρόπους, για να λειτουργήσει σωστά ο Βιολογικός. Θα προγραμματίσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που θα συμπεριλάβει το θέμα της καύσης του RDF και αυτό με τις ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο και γενικότερα τα προβλήματα που απειλούν την καθημερινότητά μας. Θα κάνουμε ενημέρωση στις γειτονιές και θα είμαστε παρόντες σε Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΥΑΜΒ και Δημοτικά Συμβούλια» επισήμανε.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο βασικών εισηγητριών ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα