Συνεχιση της κοινωφελούς στις δομές φιλοξενίας προσφύγων προαναγγέλλει το Υπουργείο – Απεργούν οι εργαζόμενοι στη Μυτιλήνη

19:39 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επανάληψη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων προαναγγέλλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την ίδια ώρα που σήμερα οι εργαζόμενοι του προγράμματος στη Λέσβο πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι μιλούν για μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα από τις 12 Απριλίου που θα ξεκινήσουν να λήγουν οι συμβάσεις τους καθώς πολλές υπηρεσίες κυρίως καθαριότητες θα μένουν ακάλυπτες στα κέντρα κράτησης και καταγραφής των νησιών. Στη Μυτιλήνη

μάλιστα πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Θεοδόσης Μάκης από τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία «γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται ανανέωση των συμβάσεων όμως θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικό πρόβλημα στο στρατόπεδο δε θα υπάρχει από τις 12 Απρίλη προσωπικό για σημαντικές λειτουργίες του καταυλισμού.»

Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χοτ σποτ και εν συνεχεία πορεία στην αγορά της Μυτιλήνης παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και επίδοση ψηφίσματος στο Δήμο. Την κινητοποίηση στηρίζουν εργατικό κέντρο και σωματεία εργαζομένων.

Στο χοτ σποτ της Μόριας εργάζονται 162 άτομα που προσελήφθησαν με 8μηνες συμβάσεις μέσω της κοινωφελούς τα οποία ασχολούνται με την καθαριότητα και τη διανομή φαγητού. «Με τη λήξη των συμβάσεων ενός τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων θα δημιουργηθεί πρόβλημα κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας και έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής» είπε στη ΕΡΑ ο διοικητής του κέντρου κράτησης και καταγραφής Γιάννης Μπαλμπακάκης.

Στο δήμο Λέσβου οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πρόνοιας Αναστασία Αντωνέλλη , η οποία τους ενημέρωσε για την επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Λέσβου τόσο στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και στην Αν Υπουργό Εργασίας και ζητά παράταση του Προγράμματος Προώθησης Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών.

Αργά το απόγευμα με ανακοίνωσή του το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ανακοινώνει ότι :

«Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, ωφελούμενοι του οποίου εργάζονται στις δομές φιλοξενίας, παρά τις πρώτες δυσκολίες, απεδείχθη χρήσιμο. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επανάληψη του προγράμματος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο που αποδίδουν οι ωφελούμενοι του για τις δομές φιλοξενίας».

Και οι εργαζόμενοι στη Σάμο στο ίδιο πρόγραμμα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας , συμπαραστεκόμενοι στα αιτήματα των συναδέλφων τους στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρξαν επαφές με τους εργαζόμενους του προγράμματος στα κέντρα κράτησης Λέσβου, Χίου, Σάμου αλλά και του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα για κοινή δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα