Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας για το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας της χώρα μας, για την διατροφική επάρκεια;

09:35 26/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε, στις αρχές Μαΐου στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας της πατρίδας μας.
Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από προϊστάμενους των διευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στελέχη των εποπτευόμενων οργανισμών

του Υπουργείου καθώς και ακαδημαϊκούς και θα αναφέρει τα ευρήματά της σε έκθεση που θα υποβάλλει κάθε μήνα στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ με αφορμή την συγκρότησης της παραπάνω Ομάδας Εργασίας, συμπληρώνουν ότι ο υπουργός πρέπει να προχωρήσει ΚΑΙ στην σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την διατροφική επάρκεια.

Για να είναι κατανοητό, επισιτιστική και διατροφική επάρκεια είναι διαφορετικές έννοιες. Επισιτιστική επάρκεια είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών μιας χώρας γενικά, ενώ διατροφική επάρκεια είναι το ποσοστό των επισιτιστικών αναγκών μιας χώρας που καλύπτεται από την εγχώρια αγροτική, αλιευτική κλπ. παραγωγή.

Η επικέντρωση στην διατροφική επάρκεια θέτει το όλο θέμα στην πραγματική του διάσταση, αφού μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη ενός κορυφαίου κλάδου της χώρα μας, αυτόν της αγροδιατροφικής παραγωγής, με ουσιαστικό όφελος για την εθνική οικονομία, μετατρέποντας έτσι το πρόβλημα σε ευκαιρία.

Υπενθυμίζουμε στον κο Υπουργό πως ΟΗΕ και FAO (Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ), επισήμαναν ότι η πανδημία άρχισε ήδη να επηρεάζει την επάρκεια παραγωγής και διανομής τροφίμων παγκοσμίως, και πως είναι πολύ πιθανή μια διατροφική κρίση, που θα πλήξει ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Τα περιοριστικά μέτρα έφεραν στο προσκήνιο την αδυναμία της ελληνικής αγοράς να διακινήσει το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων, ακόμα και εντός των συνόρων της, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώσουν αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, με τις τιμές όμως του παραγωγού να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Η διατροφική επάρκεια της χώρας και το θετικό Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να είναι πλέον πρωταρχικός μας στόχος. Εάν το περίπου 4% του ΑΕΠ, που έχει σήμερα η αγροτική παραγωγή μαζί με την αλιεία, το είχαμε αυξήσει στο 5%-6%, δεν θα υπήρχε η ανάγκη σύστασης Ομάδας Εργασίας Επισιτιστικής Επάρκειας.

Η αγροτική παραγωγή είναι όρος της επιβίωσης μας, και γι αυτό, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε έναν ειδικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας σε κρίσεις όπως αυτή που βιώσαμε και βιώνουμε”.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουν  “ότι ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η παραγωγή τροφίμων παρότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, μπορούν να αποτελέσουν κατ’ εξοχήν εργαλεία ανάπτυξης για τη χώρα μας, αρκεί να κινηθούμε, γρήγορα, αποφασιστικά, με γενναιότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

 

The post Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας για το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας της χώρα μας, για την διατροφική επάρκεια; appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα