Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την τις διαδηλώσεις

00:02 3/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου, συγκέντρωση των οργανώσεων της πόλης του Βόλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στο σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις.

Όπως είχε αναφερθεί και στο κάλεσμα, ήταν μια πρώτη απάντηση στα πλαίσια του καλέσματος του ΚΚΕ ώστε τα σωματεία, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος

να το ακυρώσουν με την πιο μαζική καταδίκη του.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επισήμανε μεταξύ  άλλων ότι το νομοσχέδιο «εισάγει προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς, ξεπερνώντας ακόμα και αυτούς που θέτει το ίδιο το αστικό Σύνταγμα! Προχωράει, όχι μόνο στην απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γενικά των συγκεντρώσεων.

Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις.Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση!Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τη συνεκτίμηση του αριθμού των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα, θέτει προληπτικούς περιορισμούς κατά παράβαση ακόμα και στοιχειωδών αρχών του ποινικού κώδικα, αφού αναφέρεται ότι η αστυνομική αρχή μπορεί να λαμβάνει μέτρα και στην περίπτωση αξιόποινων πράξεων “που η τέλεσή τους πιθανολογείται σοβαρά”.Ανοίγει το δρόμο για προβοκατόρικες ενέργειες, στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σε μια συγκέντρωση, με σκοπό είτε τη διάλυσή της είτε και την οικονομική εξόντωση των φορέων, σωματείων κ.λπ. που τη διοργανώνουν και που φέρουν -με βάση το νομοσχέδιο- αντικειμενική ευθύνη για ενέργειες τέτοιων προβοκατόρων, τη στιγμή που είναι “κοινό μυστικό” ότι αυτοί καθοδηγούνται άμεσα από κρατικούς και “παρακρατικούς” μηχανισμούς”.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα